Rubriek - Studie en eindwerk

Madam Sara – van veld tot markt

De Haïtiaanse Madam Sara’s, steunpilaren van de Haïtiaanse economie, werden al vereeuwigd in talloze schilderijen. In opdracht van Cordaid en IS Academy schreef Talitha STAM, antropologe en journaliste, nu ook een studie over hen. Zij deed het veldwerk gedurende 8 weken tussen augustus en november 2012, ondervroeg daarbij 163 Madam Sara’s en maakt een case study van drie van hen. De volledige tekst van de studie, in het Engels, is te vinden op: http://www.cordaid.org/en/publications/gardens-markets/. Deze studie moet bijdragen tot empowerment van deze moedige vrouwen. Hierna volgt een samenvatting.

(meer lezen…)
Talitha Stam (samenvatting Guy Clymans)
30 juni 2013

Aristide: tiran of redder van het vaderland?

Jean-Bertrand Aristide: tiran van Haïti of redder van het vaderland?”, zo luidt de ambitieuze titel van het eindwerk van Arne Vansteenkiste ter afsluiting van zijn bacheloropleiding communicatiebeheer aan de Arteveldehogeschool in Gent.

(meer lezen…)
René Smeets
1 september 2006

Een geografische studie van Haïti

Maarten Vanhagendoren maakte een “Geografische studie van Haïti” als eindwerk voor het behalen van het diploma van licentiaat in de sociale en militaire wetenschappen. Maarten deed dit als onderluitenant-leerling aan de “Koninklijke Militaire School”.

(meer lezen…)
Rhoddy Petit
1 maart 2005

Haïti, een toeristische doorlichting

Stel, je wil naar Haïti op vakantie om nader kennis te maken met het land, zijn inwoners en zijn cultuur maar je wil van je verblijf op dit eiland ook gebruik maken om een aantal dagen zalig te niksen. Welke reisgids(-en) neem je mee? De voorbije 3 jaren zijn er al een vijftal verschenen. Hoe kan jij je het best voorbereiden? Met wie kan je ginds scheep gaan? Wat zijn de financiële implicaties? (meer lezen…)

Johan Verstraete
1 december 2002

Haïti en de mondalisering van de cultuur

François Houtart, professor emeritus in de sociologie aan de Franstalige universiteit van Leuven, en Anselme Remy, antropoloog en professor aan de Nationale Universiteit van Haïti, hebben mekaar gevonden in een studie rond het belang van de cultuur m.b.t. de sociale, politieke en economische realiteit van Haïti. (meer lezen…)

Bert Van Mulders
1 maart 2001