Haiti Chérie

Haïti Chérie, opgenomen in 2007, is de vijfde speelfilm van de 48 jarige Italiaanse realisator Claudio Del Punta uit Toscane.

Het betreft een fictiefilm onder de rubriek drama, gedraaid in één van de 400 “bateyes” in de Dominicaanse Republiek, met de suikerrietkappers zelf als acteurs in hun eigen rol. Fictie, een technisch juiste filmterm voor een realiteit die ver van fictie is, maar een rauwe en voor de 21ste eeuw beschamende toestand van slavernij, een drama welbekend voor onze Lambi-lezers.

Film is een sterk instrument voor toestanden die door de traditionele media niet in de belangstelling worden gebracht. In die zin is het initiatief van Carlo Del Punta toe te juichen. Hopelijk loopt de verdeling van de film vlotter dan de productie, die Carlo volledig voor zijn rekening moest nemen bij gebrek aan een producer. Op het 60ste festival van Locarno in 2007, waar deze film de prijs van de jeugdjury kreeg, was er in elk geval applaus.

De film vertelt het verhaal van een Haïtiaans koppel en een 14-jarige jongen die beslissen om te ontsnappen aan het wanhopige leven op een suikerrietplantage en terug te keren naar Haïti, waar hen een voorspelde, maar onvermoede confrontatie wacht. Een situatie die de ongeveer vijf miljoen jaarlijkse toeristen naar de Dominicaanse Republiek helemaal ontgaat, al spelen deze taferelen van slavernij zich af op 30 minuten van de luxehotels in Samana en andere toeristische trekpleisters.

Rhoddy Petit
1 september 2008

De film werd ook vertoond op het Festival d’Amour van Mons in februari 2008, maar wordt niet uitgebracht in de zalen van België. De film kan op DVD besteld worden via www.cosmox.be tegen 4,99 €, portkosten niet inbegrepen.