Rubriek - Film

Twa Timoun: omdat beelden spreken

De drie hoofacteurs

Twa Timoun, creools voor ‘Drie Kinderen’ is een eerste langspeelfilm van cineast Jonas d’Adesky. In de film volgen we drie jonge kinderen, Vitaleme, Pierre en Mikenson, drie vrienden van 12 jaar die in een internaat leven in Port-au-Prince. Achtervolgd door herinneringen aan zijn tijd als kindslaaf, is Vitaleme geobsedeerd door het verlangen naar vrijheid. Hij probeert zijn twee vrienden te overtuigen om de instelling te verlaten en te kiezen voor het leven waarvan ze dromen. Tussen het puin, getuigenheuvels als het ware van die verschrikkelijke aardbeving van 10 januari 2010, blijven ze verlangen naar een betere toekomst. Een moment gescheiden, vinden ze elkaar terug in een verhaal dat op indringende wijze het leven van jonge mensen weergeeft tegen de achtergrond van een enorme ramp.

(meer lezen…)
Rhoddy Petit
8 december 2013

Assistance Mortelle (Dodelijke Hulp)

Twee jaar van rampzalig beheer door de internationale gemeenschap van de gevolgen van de aardbeving, onverbiddelijk in beeld gebracht door Raoul Peck.

(meer lezen…)
ARTE TV, Vertaling Rhoddy Petit
30 juni 2013

Poto Mitan

of: hoe sterk is de Haïtiaanse vrouw

In de documentaire film “Poto Mitan”,die een beeld schetst van de Haïtiaanse vrouwen als pijlers van de globale economie, nemen de Haïtiaanse vrouwen zelf het woord.

(meer lezen…)
René Smeets
1 maart 2009

Haiti Chérie

Haïti Chérie, opgenomen in 2007, is de vijfde speelfilm van de 48 jarige Italiaanse realisator Claudio Del Punta uit Toscane.

(meer lezen…)
Rhoddy Petit
1 september 2008

Amerikaanse zender ABC toont reportage over kinderslavernij in Haïti

De Amerikaanse zender ABC heeft de reportage Child Slavery in Haiti uitgezonden. De maker ervan bewijst met beeldmateriaal hoe hij amper tien uur nadat hij zijn bureau in New York heeft verlaten in Haïti van een mensenhandelaar een meisje van elf jaar “koopt” dat hem moet “verzorgen” en met hem samenwonen. (meer lezen…)

René Smeets
Bron: Une semaine en Haiti
1 september 2008

Heeft de President aids?

Op 15 november 2007 was Arnold Antonin te gast in Nijvel om er zijn film “Le Président a-t-il le SIDA” aan het publiek voor te stellen.

(meer lezen…)
Guy Cleymans
1 december 2007

Bloedbruiloft

Haïtiaanse opera verfilmd

Tijdens het IDFA-filmfestival in Amsterdam (22 novmeber-2 december) was drie keer de film Bloedbruiloft (Le Maryaj Lenglensou) te zien, over de eerste opera van Haïti in het Creools. Een aantal jaren geleden, tijdens een van Haïti’s vele politieke crises, ontdekte regisseur en cameraman Hans Fels de contouren van de eerste Creoolse en nog nooit uitgevoerde opera, geschreven door Rassoul Labuchin en gecomponeerd door Ipharès Blain. Hans Fels: “De opera lag jaren in een lade. Er was geen geld om de opera uit te voeren.” (meer lezen…)

René Smeets
1 december 2007

De boze geesten van Cité Soleil

In juni tijdens het Internationaal Documentair Filmfestival vertoond, en sindsdien begonnen aan een internationale carrière: “The ghosts of Cité Soleil”, een film van Asger Leth en Milos Loncarevic.

(meer lezen…)
René Smeets
1 december 2007

Haïtiaanse films oogsten succes in het buitenland

Twee Haïtiaanse filmss, Le président at-il le sida? (Heeft de president aids?) van Arnold Antonin en Cousines (Nichten) van Richard Senechal, werden geselecteerd voor de 20e editie van het Pan-Afrikaans festival van de film en de televsie, (FESPACO) dat van 24 februari tot 3 maart plaatsvond in Ouagadougou (Burkina Fasso).

René Smeets
1 maart 2007

Michèle Montas (weduwe Jean Dominique) benoemd tot VN-woordvoerder

Michèle Montas, de weduwe van de vermoorde Haïtiaanse journalist Jean Dominique, is benoemd tot woordvoerder van de nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de Koreaan Ban Ki-moon. Montas, zal de VN-persdienst leiden. (meer lezen…)

René Smeets
1 maart 2007