De boze geesten van Cité Soleil

In juni tijdens het Internationaal Documentair Filmfestival vertoond, en sindsdien begonnen aan een internationale carrière: “The ghosts of Cité Soleil”, een film van Asger Leth en Milos Loncarevic.

Haïti ligt op amper twee uur vliegen van het moderne Miami Beach in Florida. Haïti, het armste land van het westelijke halfrond, een kleine republiek, geplaagd door corruptie, geweld en armoede. In Cité Soleil, één van de grootste sloppenwijken van de hoofdstad Port-au-Prince, wordt het gezag bepaald door vijf bendes, de chimères.

In die wijk, die door de VN wordt gezien als één van de gewelddadigste plaatsen ter wereld en waar blanken zich niet langer zonder begeleiding durven te vertonen, wisten twee documentairemakers het vertrouwen te winnen van twee bendeleiders, de broers Billy en 2Pac. Ghosts of Cité Soleil (2006) toont hun liefde en haat voor elkaar, hun liefdesdriehoek met de Franse welzijnswerkster Lele, hun dromen, hun ambities en hun gevaarlijke pact met President Aristide tijdens zijn laatste pogingen om de macht over het land te behouden.

Met een taal van geweld en wetende dat hun leven ieder moment kan zijn afgelopen, vechten ze voor een beter leven voor zichzelf en hun volk. Ghosts of Cité Soleil is het universele verhaal van de kleine, maar gevaarlijke bendeleden uit sloppenwijken die door corrupte politici worden gebruikt als stoottroepen. Met muziek van Wyclef Jean (ex-Fugees).

René Smeets
1 december 2007

Meer artikels uit deze Lambi