Bloedbruiloft

Haïtiaanse opera verfilmd

Tijdens het IDFA-filmfestival in Amsterdam (22 novmeber-2 december) was drie keer de film Bloedbruiloft (Le Maryaj Lenglensou) te zien, over de eerste opera van Haïti in het Creools. Een aantal jaren geleden, tijdens een van Haïti’s vele politieke crises, ontdekte regisseur en cameraman Hans Fels de contouren van de eerste Creoolse en nog nooit uitgevoerde opera, geschreven door Rassoul Labuchin en gecomponeerd door Ipharès Blain. Hans Fels: “De opera lag jaren in een lade. Er was geen geld om de opera uit te voeren.”

De filmmaker volgt de totstandkoming van de opera, vanaf de eerste moeizame stappen tot aan de tournee over het eiland. Hans Fels gebruikt geen interviews in zijn film, maar verbindt het verhaal van het libretto met de barre werkelijkheid van het land. De Bloedbruiloft laat zien dat de mens niet goed kan leven zonder kunst, al was het maar om de banaliteit van het dagelijkse bestaan even te vergeten.

Deze opera werd vorig jaar voltooid en gedirigeerd door René Nieuwint. In januari 2008 zal de film ook in Haïti vertoond worden. De organisatie daarvoor is bijna rond. En van de opera zelf komt een registratie op dvd uit.

René Smeets
1 december 2007

Voor meer informatie kunnen belangstellenden zich wenden tot René Nieuwint Music Productions, Nieuwpoortkade 2A/38, 1055 RX Amsterdam
telefoon +31206060927, info@nieuwint.nl, www.nieuwint.nl

Zie ook Lambi 27, september 2006, blz. 18

Meer artikels uit deze rubriek