Heeft de President aids?

Op 15 november 2007 was Arnold Antonin te gast in Nijvel om er zijn film “Le Président a-t-il le SIDA” aan het publiek voor te stellen.

Gewoonlijk draait Arnold Antonin documentaires, maar deze keer waagde hij zich aan een langspeelfilm. Hij had al enkele documentaires over de problematiek van AIDS gedraait, maar hoopte met deze speelfilm een breder publiek te bereiken. Als hoofdrolspeler had hij eerst aan de bekende zanger “Sweet Micky” Martelly gedacht, maar daar deze zich niet kon vrijmaken, wordt de hoofdrol vertolkt door de acteur Jimmy Jean-Louis.

De film, die tegelijk geëngageerd en populair is, kende het verhoopte succes. Hij werd in Port-au-Prince acht weken lang voor volle zalen vertoond. De helft van de verkoop van de DVD’s gaat naar organisaties die zich met de AIDS-problematiek bezighouden. De verkoop van de DVD’s verloopt echter niet vlot, daar er zoveel piraatversies in omloop zijn. Zelfs een Haitiaans TV-station zond een piraatversie van de film uit.

Natuurlijk kon de film, waarvan het draaien 120,000 USD heeft gekost, alleen tot stand komen dank zij subsidies van ONUSIDA en de EU. Bovendien werd de film gedraaid in moeilijke omstandigheden, wanneer het in Port-au-Prince vrij onveilig was. De geweerschoten die men soms op de achtergrond kan horen, zijn dus echt.

De sterkste figuur in de film is ongetwijfeld Nina, gespeeld door de actrice Jessica Généus. Zij redt uiteindelijk het leven van de hoofdfiguur en sterzanger Dao. Zij geeft ook het voorbeeld hoe er op preventieve en curatieve wijze met AIDS hoort te worden omgegaan. Hoewel zij zich sterk aangetrokken voelt tot Dao, weigert zij seks zonder condoom. Als het vaststaat dat Dao met het dodelijke virus besmet is, wordt hij door zijn familieleden achtereenvolgens ondergebracht bij een voodoopriester (bokor) en een evangelische sekte. Telkens weet Nina hem uit deze hachelijke situatie te redden en slaagt zij erin om hem door de moderne geneeskunde te laten behandelen met AIDS-remmers.

Bovendien moet Nina voortdurend het hoofd bieden aan haar moeder die er, uit financiële noodzaak, niet voor terugschrikt om Nina in de armen van een gangster te drijven. Nina blijft de hele film door een schoolvoorbeeld van de wijze waarop een jonge vrouw, ondanks tegenslagen, haar waardigheid kan behouden en in een macho-maatschappij respect kan afdwingen.

Guy Cleymans
1 december 2007

Wie deze film in de luie zetel wil bekijken, kan de DVD kopen bij Echanges et Synergie, Mouterijstraat 6, 1050 Elsene, tel 02/6465242.

Meer artikels uit deze Lambi