Twa Timoun: omdat beelden spreken

De drie hoofacteurs
De drie hoofacteurs

Twa Timoun, creools voor ‘Drie Kinderen’ is een eerste langspeelfilm van cineast Jonas d’Adesky. In de film volgen we drie jonge kinderen, Vitaleme, Pierre en Mikenson, drie vrienden van 12 jaar die in een internaat leven in Port-au-Prince. Achtervolgd door herinneringen aan zijn tijd als kindslaaf, is Vitaleme geobsedeerd door het verlangen naar vrijheid. Hij probeert zijn twee vrienden te overtuigen om de instelling te verlaten en te kiezen voor het leven waarvan ze dromen. Tussen het puin, getuigenheuvels als het ware van die verschrikkelijke aardbeving van 10 januari 2010, blijven ze verlangen naar een betere toekomst. Een moment gescheiden, vinden ze elkaar terug in een verhaal dat op indringende wijze het leven van jonge mensen weergeeft tegen de achtergrond van een enorme ramp.

Het is een film in een periode van urgentie en noodhulp gemaakt met zeer beperkte middelen. Het werd een respectvolle film, tussen fictie en documentaire in. Nu de schijnwerpers van de media andere rampen belichten, is een dergelijk verhaal een moedig getuigenis.

Cineast Jonas d’ Adesky
Cineast Jonas d’ Adesky
De jonge Belgische cineast filmt zijn jonge gelegenheidsacteurs met aandacht en tederheid. Tussen aangrijpend realisme en poëtische schitteringen, tekent hij een eerste werk, breekbaar maar mooi.

Twa Timoun begon zijn internationale carrière op het ‘Festival van Toronto’ in 2012. In België kwam de film in roulatie op 25 september 2013. Louis Danvers, filmcriticus bij Vif, begroette de film als volgt: ‘De jonge Belgische cineast filmt zijn jonge gelegenheidsacteurs met aandacht en tederheid. Tussen aangrijpend realisme en poëtische schitteringen, tekent hij een eerste werk, breekbaar maar mooi.’
De film werd al druk vertoond op filmfestivals en was ook één van de twee Belgische selecties voor de jeugdsectie van de Berlinale, het gerenommeerd filmfestival van Berlijn. Hij kon ook al enkele jury’s bekoren en trofeeën in de wacht slepen. Zo werd hij in september 2013 tot beste Caribische film uitgeroepen op het Trinidad-Tobago Film Festival. Op het Miami International Film Festival 2013 in de VS kreeg de film een bekroning van het Consulaat Generaal van Haïti in de VS.

Twa Timoun is genomineerd en in koers om de Magritte voor een eerste film te behalen. De Magrittes van de cinema zijn trofeeën van de Academie André Delvaux en worden op 1 februari 2014 voor de vierde keer uitgereikt.
Het is ook niet onbelangrijk dat de film ook in Haïti meerdere keren werd vertoond, ook in TIMKATEC, waar Jonas d’Adesky als vrijwilliger werkte na de aardbeving. Het is een organisatie die kinderen in nood in Port-au-Prince begeleidt en waar de jonge acteurs verblijven. De film werd ook in Jacmel, Cap Haïtien en dus ook Port-au-Prince afgespeeld. De reacties van de kijkers en de Haïtiaanse pers waren zeer lovend.
De film zal in Wallonië en Brussel in het circuit van de culturele centra meedraaien. De film heeft ook een Nederlandse ondertiteling en is beschikbaar voor initiatiefnemers in Vlaanderen. Contacteer daartoe Résonances Films.

Rhoddy Petit
8 december 2013

http://www.resonancesfilms.com/
82 min – 1/1.85 – HD – couleur – son 5.1 ; © 2012 – Co-productie van Résonances Films & Hélicotronc

Meer artikels uit deze rubriek