Hoe bitter smaakt je Cointreau?


Foto: Lut Mathys

Geïnspireerd op het succes van hun collega’s op de naburige Grand-Marnier plantages (zie Lambi 3), zijn op hun beurt nu ook de 400 arbeiders en arbeidster van Guacimal SA een vakbondsactie begonnen. Guacimal levert bittere sinaasappelen aan Cointreau in Frankrijk.

De Guacimal-arbeiders eisen ook een grondige vernieuwing van de toiletten en de douches. Verder sturen ze aan op loonsaanpassingen, respect voor de vakbondsrechten, een reglement van inwendige orde en collectieve onderhandelingen. De eisenbundel is op vele punten gelijklopend met wat de werkneemsters en werknemers van de Grand-Marnierplantages een paar maanden eerder hadden uitgewerkt. Dat is op zich niet verwonderlijk want de werkvoorwaarden op Guacimal zijn even hard en de Bigarade-sinaasappelen even agressief voor de handen van de werkneemsters en werknemers.

Maar de zaakgelastigde van Cointreau in de regio van Cap Haitien, Daniel Zéphyr weigert een gesprek aan te gaan met een vakbondsdelegatie en ontslaat (samen met nog twee arbeiders) op staande voet en zonder enige vergoeding hun woordvoerder Richemin Milfort, die al 25 jaar voor het bedrijf werkt.

De arbeiders en arbeidsters van de Cointreau-plantages verstaan er niks meer van. Al meer dan een maand zit de zaak muurvast. Zéphyr is toch ook de belangenbehartiger voor Marnier-Lapostolle? Waarom onderhandelt hij in die functie wel met een afvaardiging van werknemers van de Grand-Marnier-plantages? Waarom ontziet hij de Cointreauplantage-arbeiders ?

Een glaasje Cointreau minder?

Om de zaak vooruit te helpen en Daniel Zéphyr te dwingen tot onderhandelingen met de vakbondsdelegatie van Guacimal, roepen de werknemers en werkneemsters de internationale gemeenschap op druk uit te oefenen op de hoofddirectie van Cointreau in St. Barthelémy d’Anjou. Zij roepen niet op tot een georganiseerde boycot van de Cointreauproducten maar gaan er wel van uit dat het hoofdbedrijf negatieve publiciteit zal schuwen.

Een verbetering van de loons- en werkvoorwaarden ten voordele van de Cointreau-arbeiders in Cap Haitien zal het bedrijf niet schaden. In 1999 bedroeg het winstcijfer 350 miljoen Belgische frank.

Johan Verstraete
1 december 2000

Schrijven kan naar: Pierre Cointreau – Président Société Cointreau – Carrefour Molière 49124 St. Barthelémy d’Anjou – Frankrijk. Een modelbrief kan je op de redactie in Gent opvragen.