Voor de teruggave van de FADH/FRAPH-documenten

Reeds meer dan 2 jaar oefenen organisaties uit meer dan 30 landen druk uit op de Amerikaanse overheid voor de teruggave aan Haïti van documenten van het Haïtiaanse leger (FADH) en de paramilitaire organisatie FRAPH. Deze documenten – 160.000 bladzijden, inclusief foto’s waarop slachtoffers met hun ‘beulen’ staan afgebeeld – werden in 1994 door het VS-leger meegenomen. De documenten zijn noodzakelijke bewijsstukken om volledige klaarheid te verschaffen over de misdaden die tijdens de staatsgreep en het militair bewind van 1991-1994 werden gepleegd. Ze moeten ook leiden tot gerechtigheid en schadevergoeding voor de slachtoffers.

Ayiti Nouvèl lanceerde reeds een petitie in juni 1998 op vraag van organisaties in Haïti, de VS en Engeland, en verzamelde vele honderden handtekeningen. Ondertussen kreeg de zaak ook de steun van mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch. Ook de Haïtiaanse overheid, de VN-missie op Haïti, drie Nobelprijswinnaars voor de Vrede en 69 leden van het Amerikaanse Congres staan achter de eis.

Adama Dieng, onafhankelijk expert van de VN, kaartte de vraag al meerdere keren aan op de Commissie voor de Mensenrechten van de VN. Deze sprak zich in mei jl. niet openlijk uit voor de teruggave, maar keurde wel een resolutie goed waarin alle betrokken overheden opgeroepen werden informatie en documenten te bezorgen aan de Haïtiaanse regering met het oog op de vervolging van personen die de rechten van de mensen op Haïti hebben geschonden.

Permanente druk blijft nodig. Je kan informatie en petitielijsten vinden op de website van Haiti Advocacy. Wie op de hoogte wil blijven, kan contact opnemen met het Internationaal Advocatenbureau op Haïti. Je krijgt dan regelmatig updates toegestuurd. De oorspronkelijke petitietekst kan ook worden verkregen bij het Vlaams Haïti Overleg.

Bert Van Mulders
1 september 2000

Meer artikels uit deze rubriek