The Agronomist

The Agronomist van Jonathan Demme is nu verkrijgbaar op DVD (via het Internet). De prent schetst een beeld van het leven van de Haïtiaanse radiojournalist en mensenrechtenactivist Jean Dominique. De DVD bevat ook interviews met Dominique en zijn vrouw Michèle Montas.

Demme (bekend van The Silence of the Lambs) volgde gedurende 15 jaar het leven van Dominique tijdens de opkomst van Jean-Bertrand Aristide, de idealistische priester die Haïti’s eerste democratisch verkozen president werd, de omverwerping van diens regering door een militaire coup, en de ondermijning van de democratie door Aristide zelf nadat hij eind 1994 door de VN terug aan de macht was gekomen.

Demme plande een happy end voor zijn documentaire: de terugkeer van Dominique en zijn vrouw na hun tweede ballingschap, om opnieuw Radio Haïti te gaan runnen. Maar de journalist werd in april 2000 neergeschoten door huurmoordenaars, wellicht in opdracht van een senator uit Aristides partij. Montas hield Radio Haïti in de lucht tot Kerstmis 2002, toen ook haar lijfwacht werd vermoord. Daarna sloot ze het station en ging opnieuw in ballingschap naar de VS.

De documentaire geeft een indringend beeld van het werk en de gedrevenheid van Dominique én van de ontwikkelingen in Haïti. Een must!

Greet Schaumans
1 december 2005

Meer artikels uit deze rubriek