Wie is President Jovenel Moïse?

Jovenel Moïse
Jovenel Moïse

Een korte biografie van de nieuwe Haïtiaanse President

Jovenel Moïse werd geboren in Trou du Nord (Departement van het Noord-Oosten) op 26 juni 1968 in een bescheiden gezin. Van zijn vader, Etienne Moïse, mecanicien en landbouwer, erfde hij de liefde voor de aarde. Zijn moeder, Lucia Bruno, naaister en handelaarster, bracht hem de burgerlijke en morele waarden en verantwoordelijkheidszin bij.

In juli 1974 verhuist het gezin naar Port-au-Prince. Jovenel volgt verder de lagere school aan de Ecole Nationale Don Durélin en de middelbare school, eerst aan het Lycee Toussaint Louverture en nadien aan het Centre Culturel du Collège Canado Haïtien.

Later studeert hij aan de Faculteit van Opvoedingswetenschappen aan de Quisqueya-Universiteit. Hij verlaat echter het pad van opvoeder en kiest de richting van het ondernemerschap. In 1996 huwt hij zijn klasgenote Martine Marie Etienne Joseph.

Samen met zijn echtgenote verlaat hij de hoofdstad en vestigt zich in Port-de-Paix om zijn droom ‘om het achterland te ontwikkelen’ te verwezenlijken. Met een klein startkapitaal sticht hij in Port-de-Paix zijn eerste bedrijf: JOMAR Auto Parts. Hetzelfde jaar begint hij een bananenplantage van 10 ha in het Departement van het Noord-Westen.

Hij gaat een partnerschap aan met het bedrijf Culligan. In 2001 start hij dankzij leningen van financiële instellingen en van particulieren, een waterfabriek voor verdeling van drinkwater in het Noord-Westen en het Noord-Oosten.

Agitrans
Agitrans

In 2004 wordt hij lid van de Kamer van Handel en Nijverheid van het Noord-Westen (CCINO). Na korte tijd wordt hij verkozen tot voorzitter van deze Kamer. Later wordt hij secretaris-generaal van de Kamer van Handel en Nijverheid van Haïti (CCIH), waar hij een belangrijke rol speelt in de integratie van de regionale handelskamers.

In 2008 sticht hij samen met vennoten de Compagnie Haïtienne d’Energie (COMPHENER). Hun betrachting is om 10 gemeenten in het Departement van het Noord-Westen te voorzien van zonne- en windenergie.

In 2012 sticht hij AGRITRANS. Met het landbouwproject NOURRIBIO, ziet de eerste Haïtiaanse Landbouw- en Vrijhandelszone het licht. Het doel van het project bestaat er hoofdzakelijk in biobananen te telen voor de export naar Europa. Dit project levert hem de bijnaam « de bananenman » (nèg banann nan) op.

In 2015 wordt hij door President Michel Martelly aangeduid als presidentskandidaat voor de polititieke partij Parti Haïtien Tèt Kale (PHTK).

In augustus 2016 brengt de Centrale Eenheid van Financiële Inlichtingen (UCREF), een instelling in het leven geroepen door de wet van 21 februari 2001, een rapport uit, waarin Jovenel Moïse wordt beschuldigd van verdachte en twijfelachtige financiële transacties tussen 5 maart 2007 en 31 mei 2013. Hij weerlegt de beschuldigingen van witwassen van geld en beweert zijn projecten steeds met wettige leningen gefinancierd te hebben.

De perikelen met het gerecht beletten niet dat hij in november 2016 wordt verkozen tot president. Op 7 februari 2017 legt hij de eed af als 58e president van Haïti.

Guy Clymans
27 maart 2017

Meer artikels uit deze rubriek