Maart 2018

Editoriaal

Met deze Lambi-nieuwsbrief van maart 2018 brengen we een heel divers palet op het net en wellicht ook op jouw netvlies.

In actueel brengen we de meest in het oog springende nieuwsfeiten van afgelopen maanden. Helaas weinig opbeurend nieuws, maar vooral intriest zijn de “in memoriam” van Pè Simoly, gewaardeerd charismatisch en geëngageerd priester en vermoord na een bezoek aan de bank. Blijkbaar zou de moord toch eerder politiek gekleurd zijn. Zoals veel te vaak in Haïti is het onderzoek in volle gang, maar blijft het daar hopelijk niet bij. De straffeloosheid algemeen, en t.a.v. moordenaars zeker, moet dringend gestopt. Pè Simoly krijgt verder de passende aandacht van een van zijn ex-leerkrachten. Met het overlijden van Gerald Mathurin verliest Haïti één van die sterkhouders uit het middenveld, die zich onvermoeibaar blijven inspannen voor hun droom: een ander, beter en inclusief Haïti. Deze integere agronoom met visie op ontwikkeling en ex-minister van landbouw verdwijnt te vroeg uit deze wereld. Een vroeger medewerkster deelt haar ervaringen met hem.

Ook langs deze kant van de Atlantische oceaan leven onvermoeibare mensen. Sophie Van Gheel is zo’n ondernemende en gedreven vrouw. Haar droom is de ontplooiing van alle kinderen met kwalitatief onderwijs als eerste bouwsteen. Haar VZW Cunina groeide helemaal uit tot een speciale ngo. Een gesprek met haar mondde uit in een ferm stuk lectuur, getuige van Belgische generositeit.

Veel generositeit was er ook na de verwoestende aardbeving op 12 januari 2010. Na jaren van nood- hulp en programma’s van heropbouw gaan we met een mensenrechtenorganisatie op zoek naar overlevers, die de ramp nog steeds niet achter zich kunnen laten en een precair leven leiden. Niemand zou nog in deze situatie mogen zijn, maar het blijven er nog veel te veel!

In Haïti is kunst verrassend en breed. Of het om muziek gaat of om metaalsculpturen, ambacht en Afrika zijn dan nooit ver weg. Voodoo blijft voor de mensen de eerste bron van inspiratie. Een Nederlandse muziekjournalist ging op zoek vanuit de VS naar de oorsprong van deze bron in Benin. En ook de cultuur van de metaalsculpturen, groot en klein, voert terug naar een territorium dat Noailles heet, net buiten de hoofdstad in Croix-de-Boucquet op weg naar Malpasse.

In onze relaties is de andere niet altijd makkelijk te doorgronden. Veel van onze lezers hebben veel empathie met het Haïtiaanse volk en tonen zich genereus solidair met hen. Het is ook goed om eens stil te staan bij de invloed van de levensgeschiedenis van een volk. Slavernij heeft vast veel slecht genezen wonden en littekens achter gelaten, niet zonder gevolgen voor de huidige generaties. Een Afro-Amerikaanse professor Joy Degruy Leary loodst ons via haar boek tot bij dit post traumatisch slavernij syndroom. Noodzakelijk om het te erkennen en om het helingsproces te bespoedigen.

De Coördinatie Europa Haïti (CoEH) houdt een goed contact met de Haïtiaanse middenveldorganisaties en kan op die manier ook de Europese administratie en de Europese parlementairen informeren over wat bij de basis en hun organisaties leeft in Haïti. Zo komt doorleefde ervaring boven drijven in het debat en krijgen de inzichten om beter werk te leveren ook betere kansen. Een zeer nuttige functie!

Nog even meegeven dat we hard op zoek zijn om onze website te vernieuwen. Wie ons kan en wil helpen, laat het niet na! Wie een duit in ons zakje wil doen het kan op de Triodosrekening van het Vlaams Haïti Overleg: BE34 5230 8045 3300

Actueel maart 2018

Fraai nieuws is bijna niet te vinden in Haïti. De afgelopen maanden kwamen de mensen op straat om te betogen tegen de corruptie en het klimaat van straffeloosheid. Meer dan 3 miljard dollar van het PetroCaribe fonds is achterovergedrukt door de machthebbers. Er werd een katholiek priester vermoord. Haïti haalde ook het wereldnieuws door de uitspraak van de Amerikaanse president Trump die het een ‘shithole- country’ noemde. Daarnaast was er het schandaal rond enkele Oxfam-medewerkers die in Haïti seksfeestjes organiseerden.
Lees verder

Aanslag op priester Joseph Simoly

Op 21 december 2017 werd de priester Joseph Simoly (54), vicaris van de Parochie Sacré-Coeur van Turgeau, Port-au-Prince, vermoord vlak bij zijn woning aan de Route des Frères. De politie heeft 4 verdachten aangehouden. Wat eerst op een roofmoord leek, blijkt bij nader inzien een politieke afrekening.
Lees verder

In Memoriam: Gerald Mathurin, voorvechter van een rechtvaardiger Haïti

Op zaterdag 3 maart overleed in Port-au-Prince de verantwoordelijke van CROSE en voormalige minister van landbouw Gerald MATHURIN. Hij was vooral een gedreven en zeer sociaal bewogen leider en boegbeeld, niet alleen van de sociale beweging in het Zuidoostelijk departement, maar ook van de nationale boerenbeweging. Ilse Roels mocht nauw met hem samenwerken en geeft ons een beeld van deze geëngageerde man.
Lees verder

Een gesprek met Sophie Vangheel

Op 12 maart had ik een gaatje kunnen reserveren in de drukke agenda van Sophie Vangheel tussen een reis naar Haïti en de Filipijnen in. De bedoeling was een interview, maar het werd eerder een gesprek waarbij we als een helikopter over het jonge leven van Sophie vlogen, over haar bruisend leven als mama en echtgenote van een succesvolle ondernemer en hoe ze vervulling zocht en vindt in het goede doelendepartement van deze wereld. Een leven dat liep en loopt als een HStrein, dat ik u hierbij ook boeiend hoop te serveren.
Lees verder

12 januari 2010 – 12 januari 2018

12 januari 2018 is acht jaar na de verwoestende aardbeving die Haïtiaanse gezinnen in rouw ondergedompelde en die een onmetelijke materiële schade veroorzaakte voor het ganse land.
In de week voorafgaand aan de achtste verjaardag van deze ramp documenteerde RNDDH (Nationaal Netwerk voor de Verdediging van de Mensenrechten) de situatie in de verschillende gemeenten van het Departement West. Bij deze evaluatie in het sterkst getroffen departement werden de algemene situatie en de leefomstandigheden bekeken van de bevolking, die nog steeds in voorlopige kampen, dorpen of hervestigingsplaatsen leeft.
Lees verder

Van New Orleans tot Cotonou op het ritme van de goden

Leendert van der Valk is muziekjournalist en recensent Afrikaanse en Afro-Caribische muziek. Van hem verscheen in april 2017 “Voudou van New Orleans tot Cotonou op het ritme van de goden”, over de relatie tussen voudou (of voodoo) en muziek.
Lees verder

Vrouwelijke metaalkunstenaars in Haïti

In Noailles, op de weg van Port-au-Prince naar Malepasse (grens met de Dominicaanse Republiek) wordt de metaalkunst sinds 1950 van vader op zoon doorgegeven. Opmerkelijk is dat in dit professioneel mannenbastion een collectief van vrouwelijke metaalkunstenaars aan het werk is. Misschien een aandachtspunt in het kader van 8 maart – vrouwendag?
Lees verder

Post Traumatisch Slavernij Syndroom

Het boek ‘Post Traumatic Slave Syndrome’ grijpt je naar de keel. Professor Joy Degruy Leary, Ph.D., van de Universiteit van Portland USA publiceerde het in 2005. Ik kreeg een kopie te pakken via vrienden in de VS. Ik heb geen idee of het boek ondertussen ook in andere talen dan het Engels verkrijgbaar is. Toegegeven, sociale wetenschappen is mijn vakgebied en mijn interesseveld, maar ik kan het eenieder aanbevelen. Hoewel het een wetenschappelijk werk is, leest het als een roman, onder meer omdat Professor Degruy gebruik maakt van anekdotes en verhalen uit haar rijke ervaring om haar argumenten te onderbouwen.
Lees verder

De Europese Unie en Haïti – druk eindejaar 2017 en begin 2018

Het recente berichtenbulletin van de Coördinatie Europa Haïti van februari geeft ons inzage in heel wat activiteiten waarbij de Europese Unie actief was in verband met Haïti.
Er was begin december het bezoek van president Jovenel Moïse in Parijs en Brussel. Haïti was half december gastland voor de Algemene Parlementaire Vergadering van de EU-ACP (Asia-Caraïben-Pacific) landen.
Deze bijeenkomsten waren voor het Europees netwerk Coördinatie Europa – Haïti de gelegenheid om de nationale overheden in Europa en de Europarlementariërs te informeren over de situatie in het land, vanuit het standpunt van het Haïtiaanse middenveld.
Lees verder