Brazilië ontvangt de Haïtiaanse diaspora met opener armen.

De voorbije jaren kregen slechts 1200 Haïtianen per jaar een visum om te wonen en te werken in Brazilië. Volgens officiële cijfers zijn er zowat 15.000 Haïtianen in Brazilië. Een groot deel van hen hebben hun leven in gevaar gebracht door met mensensmokkelaars de tocht te wagen.

Lamothe op bezoek in Brazilië

Van 20 tot 25 mei was Lamothe, de eerste minister van Haïti, op bezoek in Brazilië om de economische, sociale en energetische relaties tussen Brazilië en Haïti te bespreken. Tijdens de ontmoeting met de minister van buitenlandse zaken Antonio Patriota, stond zijn ongerustheid over de illegale immigratie van Haïtianen naar Brazilië op de agenda. Op Braziliaanse grond had Lamothe ook een ontmoeting met Haïtiaanse emigranten, ze vertelden over hun moeilijke situatie in Brazilië. Het werd duidelijk voor beide staatsmannen dat er dringend voor een oplossing gezorgd moest worden.

Eindelijk een oplossing

In onderlinge afspraak werd beslist dat de Haïtiaanse overheid alles gaat doen om de bevolking te sensibiliseren in verband met de illegale immigratie, in samenwerking met de Braziliaanse Ambassade in Haïti. De Braziliaanse overheid heeft van zijn kant de visarestricties opgezegd voor de Haïtianen en het zal zoveel mogelijk visums aanvaarden als de ambassade capaciteit heeft. De capaciteit is voorlopig 300 per maand. Het enige dat de Haïtianen zullen nodig hebben om een visum te krijgen, is een attest van goed gedrag en zeden, een curriculum vitae en een identiteitskaart.

Nieuwe situatie

Deze maatregel komt zeer onverwacht omdat het beleid van Brazilië een jaar geleden loodrecht stond op het actuele. Toen werd er nog gesproken over repatriëring en het sluiten van grenzen voor illegale immigratie. Nu is er echter naar een humane oplossing gezocht. Dit strookt met het menselijke buitenlandse beleid dat Brazilië wil voeren om zo een zitje te krijgen in de VN-veiligheidsraad.

Willemjan Vandenplas
30 juni 2013

Meer artikels uit deze rubriek