CIDSE reageert solidair na aanvallen op religieuzen

In de eerste maanden van 2015 werden diverse religieuze huizen in Haïti overvallen door bendes die het op bezittingen gemunt hadden en ook de religieuzen fysisch aanvielen. Het leek wel een georchestreerde actie. Cidse, de koepel van de katholieke ontwikkelingsorganisaties, drukte zijn solidariteit uit met de Conferentie van Religieuzen in Haïti. Zie de vertaalde brief hieronder.

Brussel, 16 april 2015

P. Gilberto Peltro
Secretaris van de Haïtiaanse Conferentie van Religieuzen

Betreft: Solidariteitsbrief aan de Haïtiaanse Religieuzen

Geachte verantwoordelijken van de verschillende religieuze ordes en organisaties in Haïti.

CIDSE (Internationale alliantie van de katholieke ontwikkelingsorganisaties) groet u en wil in deze Paastijd, tijd van verrijzenis, tijd van licht en hoop, haar diepste gevoel van solidariteit uitdrukken en overmaken aan uw Conferentie, en vooral aan uw leden, de religieuze instituten die getroffen worden door golven van criminaliteit, overvallen en zelfs kidnapping.

Via onze partners en de haïtiaanse pers werden we geïnformeerd over de criminele daden, inbraken en geweldplegingen op de religieuzen in verschillende religieuze (en andere) instellingen in verschillende regio’s van het land. De leden van CIDSE veroordelen ten zeerste al deze geweldplegingen en zelfs lynchpartijen tegenover om het even wie. Het leven van elke mens moet gerespecteerd worden. Dat is de basis van het respect van de mensenrechten overal ter wereld.

We steunen de Conferentie van Religieuzen in haar stappen om deze feiten aan te klagen, om bij de bevoegde overheidsinstanties te eisen dat justitie zijn werk zou doen en dat de politie de nodige garantie kan bieden voor de veiligheid van de congregaties, zoals dat ook hoort voor elke burger.

Samen met u hopen we dat de autoriteiten hun verantwoordelijkheid opnemen om de feiten uit te klaren en de slachtoffers recht te doen.

We moedigen u ook aan, niettegenstaande de moeilijke context, om uw belangrijk werk van nabijheid en van solidariteit met het haïtiaanse volk te blijven voortzetten, vooral in de meest afgelegen zones waar jullie vaak de enige aanwezigen zijn.

Wees overtuigd van onze solidariteit met uw Conferentie, met uw leden en met de Haïtiaanse bevolking die zo hoopt in vrede te kunnen leven in een rechtsstaat. We zullen niet nalaten de organisaties van mensenrechten te steunen die elke daad van geweld en onrecht aanklagen in Haïti.

Getekend
Bernd Nilles
Secretaris Generaal CIDSE

vertaling Greet Schaumans
13 juni 2015

CIDSE (http://www.cidse.org/) is een internationale alliantie van Katholieke ontwikkelingsorganisaties die samenwerken voor wereldwijde gerechtigheid.

Meer artikels uit deze rubriek