Dit boek is het verhaal van de VS-invasie in september ’94, die de inleiding vormde tot de terugkeer van president Jean-Bertrand Aristide na 3 jaar ballingschap. Het begint bij de eerste carnaval na de staatsgreep van 30 september ’91 en eindigt bij carnaval ’98.
De soldaten van de Special Forces, waarmee de schrijver vaak optrekt, vormen de rode draad. Zij trekken het Haïtiaanse binnenland in en moeten de ‘Operation Uphold Democracy’ gestalte geven. Vooral moeten ze ervoor zorgen dat kazerne na kazerne zonder strijd wordt uitgeschakeld. Vriendelijk onderhandelend dwingen de VS-bevelhebbers de Haïtiaanse militairen tot overgave in een oorlog die geen oorlog was, waarin vooral geen VS-soldaten mochten vallen.
De muziekgroep RAM en zijn oprichter Richard Morse (cf. het muziekdossier in dit nummer) krijgen een sleutelrol toebedeeld, net als hun stamhuis, het bekende Hotel Oloffson. De schrijver tracht de lang aanslepende onderhandelingen met de dictatuur te begrijpen, Jimmy Carters’ theaterdiplomatie, de immer dubbelzinnige Amerikaanse betrokkenheid, en nog veel meer. Bob Shacochis, een getalenteerd en bekroond auteur van verhalen en essays, schrijft regelmatig columns in tal van publicaties in de VS.
Bob Shacochis, The Immaculate Invasion, Bloomsbury Publishing London, 1999, 408 blz., 1120 BEF bij FNAC.