Mag het een mondje (Creools) meer zijn? (2)

En we doen er nog een leerboekje Creools bij ! “Introduction au Créole Haitien” is een werkstuk van Jeannot Hilaire. Deze publicatie in A4-formaat is het resultaat van een initiatief in het kader van het ‘Centre Haïtien de Recherches et de Documentation’ in Genève, waarvan de losse bijdragen verwerkt werden tot deze brochure van 221 pagina’s.

De tekst is bestemd voor een dieper gravend publiek. Hij begint met een zeer goed gedocumenteerde geschiedenis van het Creools, gevoed vanuit een indrukwekkende bibliografie. Een eerste deel behandelt de principes van het Haïtiaans Creools. Het tweede deel geeft gedetailleerde informatie over schrijfwijze, grammatica, vervoegingen en de uitspraak. Eigenlijk gaat het om toegepaste taalkunde met voorbeelden, zinnen, teksten in het Creools en uitleg. Er is een derde deel woordenschat Creools – Frans en Frans – Creools.

Goed gemaakt en gebruiksvriendelijk.

Rhoddy Petit
1 maart 2003

Jeannot Hilaire, Introduction au Créole Haïtien (Foure’ antre nan kreyol dayiti), is verkrijgbaar bij Edikreyòl , C/O Jeannot Hilaire, 18 Bertigny, CH-1700 Fribourg, Zwitserland prijs: 115 Zwitserse frank.