Een korte biografie van Mirlande Manigat en Michel Martelly

Mirlande Manigat
Mirlande Manigat

Op zondag 20 maart had de tweede ronde van de president- en parlementsverkiezingen plaats. De twee overgebleven kandidaten voor het presidentschap waren Mirlande Manigat, de 70-jarige vrouw van voormalig staatshoofd Leslie Manigat, en de 50-jarige popster Michel Martelly, alias ‘Sweet Mickey’.

Michel Martelly
Michel Martelly

Mirlande Manigat

Mirlande Manigat werd geboren in Miragoane op 3 november 1940. Zij liep school in Haïti en behaalde een diploma Sociale Wetenschappen aan de Hogere Normaalschool van Haïti. Zij studeerde verder aan de Sorbonne Universiteit van Parijs, waar zij geschiedenis studeerde en een doctoraat behaalde in de Politieke Wetenschappen
Zij maakte er kennis met Leslie Manigat, die daar geschiedenis doceerde tijdens zijn ballingschap. Hij was immers ter dood veroordeeld door de Haitiaanse dictator François Duvalier. Leslie en Mirlande huwden in 1970 en verbleven achtereenvolgens in Frankrijk, Trinidad en Venezuela vooraleer terug te keren naar Haiti in 1986 na het vertrek van Jean-Claude Duvalier. Zij hebben een dochter en drie kleinkinderen. Mirlande was professor aan universiteiten in het buitenland en in Haïti en publiceerde verschillende werken over politiek en grondwettelijk recht. Zij werd vice-rector van de Quisqeya Universiteit. In 1988 won Leslie Manigat de presidentsverkiezingen met zijn centrum-linkse partij Rassemblement des Democrates Nationaux Progressistes. Mirlande werd toen verkozen als senator. Leslie werd echter na 4 maand omvergeworpen door een militaire staatsgreep. Hij was opnieuw kandidaat in 2006, toen Preval werd verkozen. In augustus 2007 werd Mirlande verkozen tot Secretaris-Generaal van de RDNP. Mirlande echt veel belang aan het onderwijs en wil de toegang voor kinderen tot het staatsonderwijs vergemakkelijken. Voor de ontwikkeling van Haïti rekent zij op de medewerking van de Haïtiaanse diaspora en is daarom een voorstander van de invoering van de dubbele nationaliteit.

Michel Martelly

Michel Martelly werd geboren in een gezin van de middenklasse op 12 februari 1961. Zijn moeder kwam uit een familie van muzikanten. Hijzelf leerde piano spelen op het gehoor. Hij behaalde het diploma middelbare school in Port-au-Prince. Hij probeerde eerst geneeskunde te studeren en was korte tijd ingeschreven op de Militaire Academie. Hij verbleef korte tijd in de Verenigde Staten en trad er in het huwelijk met Sophia. In 1987 keerde hij terug naar Haiti, waar hij aan de kost kwam als pianospeler en begon aan een carrière als muzikant. In 1988 was hij onder de artiestennaam ‘Sweet Micky’ al heel populair geworden met een eigen stijl van de Compas, een vorm van Haïtiaanse dansmuziek. Zijn muziek ondervond invloeden van salsa, soca en jazz. Op twintig jaar tijd produceerde hij 14 albums.
Met zijn vrouw, die tevens zijn manager is, heeft hij 4 kinderen. Hij is bevriend met president René Preval en had goede relaties met de Haïtiaanse militairen. Hij was een tegenstander van Aristide en verzette zich openlijk tegen diens terugkeer uit ballingschap. Samen met zijn vrouw richtte hij de Stichting ‘Rose et Blanc’ op, voor hulp aan de behoeftigen. In 2010 is hij de presidentskandidaat van de partij ‘Repons Peyizan”.


21 april 2011