Rubriek - Dossier: Dominicaanse Republiek

Dossier deel 2: Haïti en de Dominicaanse Republiek

EEN EILAND – TWEE NATIES : nog steeds een moeilijke relatie

Op 23 september vaardigde het grondwettelijk Hof in de Dominicaanse Republiek een besluit uit dat de Dominicaanse nationaliteit ontneemt aan iedereen die sinds 1929 in het land geboren is uit niet in het land geregistreerde ouders. Dit besluit kan grote gevolgen hebben voor de vele Haïtianen die in het land verblijven, soms al meerdere generaties lang, en die dus stateloos worden als de beslissing uitgevoerd wordt. Het besluit druist anderzijds in tegen eerdere wetten die verklaarden dat elk kind geboren op Dominicaans grondgebied de Dominicaanse nationaliteit krijgt, tenzij de ouders in transit zijn. Het gaat ook in tegen het internationaal recht dat zegt dat men niet arbitrair de nationaliteit aan iemand kan ontnemen en dat bepaalde beperkingen oplegt aan de macht van de staat, zeker als het stateloosheid tot gevolg kan hebben.

(meer lezen…)
Greet Schaumans
12 december 2013

Dossier deel 1: Haïti en de Dominicaanse Republiek

Het zijn buren maar niet altijd mekaars vrienden. Toch delen ze hetzelfde eiland en hebben ze voor een stuk dezelfde geschiedenis meegemaakt.

(meer lezen…)
Paul De Wolf
12 december 2013

Haïti en de Dominicaanse Republiek: tot elkaar veroordeeld

Haïti en de Dominicaanse Republiek delen een eiland in de Caraïben: HiSpaniola, ook wel Quisqueya genoemd. Het westelijke deel is Haïti, het armste land van het Amerikaanse continent met ong. 8 miljoen inwoners. Het oostelijke deel is de Dominicaanse Republiek, ook met 8 miljoen inwoners, van wie naar schatting ongeveer 800.000 Haïtiaanse migranten.

(meer lezen…)
Kees Kodde
1 december 2006

De Dominicaanse Republiek: zon, strand en steekpenningen

Toeristen gaan graag naar de Dominicaanse Republiek: het is goedkoop, er is zon en strand en ook het bergachtige binnenland is zeer de moeite waard en nog nauwelijks ontdekt door het toeristendom. Maar waarom wordt het land door haar eigen inwoners zo weinig gewaardeerd? Bij bosjes proberen de Dominicanen hun land te verlaten: er zijn er meer dan een miljoen in New York, meer dan 300.000 in Madrid en dagelijks wagen Dominicanen de levensgevaarlijke oversteek naar Puerto Rico op gammele vlotjes. Hoe kan het dat een land dat gedurende bijna 30 jaar een gestage economische groei heeft gekend van rond de 8%, nog steeds maar op plaats 95 in de Human Development Index staat van de UNDP?

(meer lezen…)
Kees Kodde
1 december 2006

Ondertussen bij de buren…

In het grensgebied tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek is mensensmokkel al lang een normaal gebeuren geworden. Een noodzakelijk kwaad voor de vele Haïtianen die de armoede in eigen land trachten te ontvluchten. Een goeddraaiende business voor de smokkelaars en hun medeplichtigen, georganiseerd in een geraffineerd netwerk: militairen die graag op een gemakkelijke manier een cent(je) bijverdienen, taxichauffeurs etc. Vaak echter leidt deze duur betaalde reis naar een ware hel. Aan deze illegale reizen, die vooral ’s nachts worden georganiseerd, zijn immers veel risico’s verbonden. Geweld, misbruik, afpersing, ongelukken, ja zelfs de dood.

(meer lezen…)
Ilse Roels
1 maart 2006

Wel buren, géén vrienden!

Uitwijzing Haïtianen uit Dominicaanse Republiek

Half mei 2005 werd Ouanaminthe in het Noord-Oosten van Haïti verrast door een toestroom vanuit de Dominicaanse Republiek uitgewezen landgenoten. Wat was er aan de hand, en welke waren de oorzaken?

(meer lezen…)
Greet Schaumans
1 juni 2005

Een nieuwe vrijhandelszone aan de grens met de Dominicaanse Republiek?

De Haïtiaanse en Dominicaanse overheid lopen sinds enige tijd warm voor de uitbouw van een nieuwe vrijhandelszone in het grensgebied van beide landen. Terwijl aan Dominicaanse zijde berichten over de investeringen ruim in de pers kwamen, werd er in Haïti met geen woord over het initiatief gerept totdat het nieuws uitlekte een paar dagen vóór President Aristide op 8 april de “eerste steen” zou leggen in gezelschap van de Dominicaanse president Hipolito Mejia.

(meer lezen…)
Greet Schaumans
1 september 2002

Het moeilijke nabuurschap tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek

Hispaniola: één eiland, twee naties

Het is armoe troef in Haiti. Het buurland, de Dominicaanse Republiek, is economisch veel beter af. Nogal wat Haïtianen willen daar hun kansen wagen. Gewiekste ronselaars spelen op dit verlangen in. Tegen grof geld brengen ze Haitianen illegaal naar de Dominicaanse Republiek. Als de grenspolitie kan worden verschalkt, wacht de ‘gesmokkelde’ Haitianen een zwaar leven. Net als hun landgenoten die eerder de stap zetten, overleven ze in werkkampen of op bouwwerven; ondergaan ze vernederingen en hebben ze af te rekenen met misprijzen en racisme. Met de regelmaat van een klok worden ze uit het land verdreven. Zo’n 700.000 Haïtianen en Dominicanen van Haïtíaanse afkomst permanent verblijven in de Dominicaanse Republiek.

Een portret.

(meer lezen…)
Greet Schaumans
1 juni 2001