Verslechtering van de socio-economische en politieke situatie in het land: principe-positie van de mensenrechtenorganisaties

Ondertekenaars: Zie onderaan

Bron: CoEH

Vertaling: Greet Schaumans. Lees ook Greets verduidelijking in een apart bericht op deze website

De mensenrechtenorganisaties, ondertekenaars van deze nota, maken zich ernstige zorgen over de verslechtering van de sociaaleconomische en politieke situatie van het land, die sinds 7 februari 2019 gekenmerkt wordt door: het creëren van een schrikbewind gevoed door een gespannen situatie, straatdemonstraties, moorden, vermiste personen, schotwonden, plundering en brandstichting van voertuigen en bedrijven …

Ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de installatie van president Jovenel Moise besloot de bevolking op 7 februari 2019 op straat te komen om zijn woede te uiten en zijn vertrek te eisen. Onder andere worden aan de kaak gesteld: de systematische verhogende prijs van basisbehoeften, de versnelde devaluatie van de nationale valuta; de bittere armoede waarin zij ploetert; verspilling van schaarse middelen, wanbeheer van publieke fondsen; de arrestatie van de verduisteraars van Petrocaribe fondsen, ter waarde van meer dan 4 miljard dollar en de in beslagname van hun eigendom, met inbegrip die van de heer Jovenel Moise genoemd in het auditverslag van 31 januari 2019 van het hoog rekenhof (CSC / CA) als een van de aandeelhouders van bedrijven COPHENER en AGRITRANS; het falen van de campagnebeloften van de president.

In verschillende departementen van het land worden burgers doodgeschoten en raken anderen gewond onder onaanvaardbare omstandigheden. Bijvoorbeeld:

  • In het departement Noord, meer precies in Cap Haïtien, stierf eerwaarde Joachim Roboham Armantua door traangasverstikking
  • In de Artibonite, Gonaives werden, ten minste twee (2) personen gedood, Diamond Augustinus en Liberal Ecclésiate alias Ayito, en tien (10) raakten gewond.
  • In het Centrum, in Mirebalais, Darline Lubin, werd een jonge vrouw verpletterd door een vrachtwagen nadat de politie naar verluidt eiste de versperring opgericht door demonstranten te verwijderen; tien (10) mensen raakten gewond en twee (2) anderen hadden ademhalingsproblemen.
  • In het Westen, werden verschillende mensen gedood door agenten van de PNH, waaronder Thelusma Baggio, een 14-jarige die viel onder de ogen van zijn moeder

De mensenrechtenorganisaties, ondertekenaars van deze nota, zijn ontzet door deze tragische sterfgevallen, die een flagrante schending van het recht op leven zijn en eisen dat er opheldering wordt gebracht over de omstandigheden van deze moorden.

Mensenrechtenorganisaties bevestigen opnieuw dat de eisen van de woedende bevolking recht-vaardig en in overeenstemming met de beginselen die gelden voor elke samenleving die democratisch wil zijn. Geïnvesteerd met een mandaat van vijf (5) jaar en geïnstalleerd op 7 februari 2017, heeft de president van de republiek een resultaatsverbintenis, vooral die van verbetering van de levensomstandigheden van de bevolking. Helaas verergert het catastrofale beheer van de res pu-blica de ellende van de bevolking enorm. Het is daarom legitiem dat dit chaotische beheer wordt aangeklaagd.

Ze betreuren echter de brandstichtingen en plunderingen en geloven dat de bevolking zijn onge-noegen moet uiten met respect van de rechten van iedereen.
De Haïtiaanse nationale politie moet van haar kant professioneel blijven. Elk gedrag dat in strijd is met de principes van de instelling moet worden gestraft in overeenstemming met de wet, er zou-den gerichte executies geweest zijn.
Bovendien moet de politieke oppositie, onderdeel van de crisis, duidelijke oplossingen voorstellen aan de natie voor een uitweg uit de crisis, het volstaat niet de demonstraties te ondersteunen.
Ten slotte betuigen deze ondertekenende mensenrechtenorganisaties hun medeleven aan de nabe-staanden en vragen de protagonisten hun verantwoordelijkheden op te nemen en een uitweg uit de crisis te vinden.

Port-au-Prince, 10 februari 2019

  • CARDH – Centre d’analyse et de re-cherche en droits de l’homme
  • CEJILAP – Commission Episcopale Nationale Justice et Paix
  • CRESFED – Centre de recherche et de formation économique et so-ciale pour le développement
  • POHDH – Plateforme des Organisations Haïtiennes de Droits Humains
  • RNDDH – Réseau National de Défense des Droits Humains
  • SKL – Sant Karl Levêque