De veiligheidscrisis in Haïti is, volgens journaliste Michèle Montas een beleidscrisis

P-au-P., 19 december 2023 [ AlterPresse] Door Marie Farah Fortuné vertaald door Rhoddy Petit

In een interview met het platform AlterPresse/AlterRadio zegt journaliste Michèle Montas, voormalig woordvoerder van de secretaris generaal van de VN, dat een Multinationale Security Support Mission (MMAS) niet in staat is de situatie in Haïti, dat momenteel een ernstige veiligheidscrisis doormaakt, te veranderen.

De voormalige nieuwsdirecteur van Radio Haïti Inter benadrukt: “De veiligheidscrisis is een beleidscrisis, een politieke crisis. De situatie zal niet veranderen met een internationale troepenmacht, zelfs niet als we er 1.000 Kenianen en 500 Jamaicanen bij halen”.

Kenia stemt ermee in om het voortouw te nemen in een internationale missie voor het financiële voordeel, omdat het niet echt een rol kan spelen bij het veranderen van wat er in het land gebeurt, zei Montas.

Op vrijdag 8 december 2023 zei de plaatsvervangend speciale vertegenwoordiger van het geïntegreerde kantoor van de Verenigde Naties in Haïti, Ulrika Richardson uit Zweden: De Verenigde Naties (VN) zeggen dat ze hopen de Multinational Security Support Mission (MMAS) in het eerste kwartaal van 2024 (januari-maart 2024) naar Haïti te sturen. Deze verklaring werd afgelegd tijdens een persconferentie in Genève, Zwitserland.

Op vrijdag 8 december 2023 riepen vijf Amerikaanse congresvrouwen en een ander zesde congreslid in een brief gericht aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken. De Amerikaanse regering op om haar steun voor de inzet van een multinationale troepenmacht in Haïti, dat geplaagd wordt door gewapend bendegeweld, in te trekken.

“Het Haïtiaanse volk verdient stabiel bestuur en een democratische machtsoverdracht, geleid door Haïtianen”, zei een van de ondertekenaars van de brief, congreslid Ayanna Pressley uit Massachusetts, op maandag 11 december 2023 op haar “X”-account.
Ayanna Pressley roept het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken opnieuw op om te stoppen met het steunen van buitenlandse gewapende interventies in het land.

“We zijn ernstig bezorgd dat een gewapende buitenlandse interventie alleen maar zou dienen om een onwettige leider te versterken en de inspanningen van een representatieve overgangsregering te ondermijnen om de echt gewenste steun van de internationale gemeenschap te definiëren”, luidt de brief, ondertekend door congresvrouwen Ayanna Pressley uit Massachusetts, Yvette Clarke uit New York, Rashida Harbi Tlaib uit Michigan, Barbara Lee uit Californië, Janice aka Jan Schakowsky uit Illinois en congreslid James Patrick McGovern aka Jim McGovern uit Massachusetts.

Overweldigd door de gebeurtenissen begrijpt de internationale gemeenschap niet echt wat er in Haïti gebeurt. Het is gemakkelijker voor haar om betrekkingen aan te knopen met een reeds bestaande structuur dan om een democratische constructie te steunen, betreurt de journaliste Michèle Montas.

Ze gelooft dat de de facto regering van Ariel Henry niet zal instemmen met het overdragen van de macht, geen onderhandelingen zal accepteren die ongunstig zijn voor haar, zolang de internationale gemeenschap, met name de Amerikaanse regering, haar steunt.

De VN-Veiligheidsraad kan niet eens stemmen over een sanctielijst, onthult de voormalige woordvoerster van de secretaris-generaal van de VN, met het argument dat sancties tegen bendeleiders niets doen om het probleem op te lossen.

Volgens een persbericht heeft het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën de bendeleiders Johnson André alias Izo 5 segonn van de Village de Dieu-bende, Renel Destina alias Ti Lapli van de Gran Ravin-bende, Vitel’homme Innocent van de Kraze Baryè-bende en Wilson Joseph alias Lanmò san jou van de 400 Mawozo-bende gesanctioneerd, wegens ernstige mensenrechtenschendingen.
De vier bendeleiders worden onder meer beschuldigd van moord, ontvoering voor losgeld, beroving, verkrachting, plundering en het in brand steken van woningen.

“Staatsstructuren worden fluïde. Mensen gebruiken de staat voor hun persoonlijke zaken. De staat wordt een instrument in de handen van individuele belangen. De staat wordt vervangen door een reeks bendes en geweld wordt geïnstitutionaliseerd”, zegt Michèle Montas.
Verkiezingen zijn niet denkbaar in een land waar 80 procent van de stad Port-au-Prince wordt gecontroleerd door bendes, zei ze.

De politie zou het probleem van de onveiligheid grotendeels kunnen oplossen als ze onder toezicht zou staan van een structuur die hen in staat zou stellen hun missie uit te voeren, betoogt de voormalige nieuwsdirecteur van Radio Haïti Inter, Michèle Montas. [MFK Emb RC 19-12-2023 14:55]


Foto: www.ara.kat