Een bijzondere brug in Bayonnais

De bevolking van Ravine-à-Couleuvre, derde sectie van de gemeente Gonaïves, heeft zichzelf een brug cadeau gedaan om de verbinding te maken met verschillende wegen in het departement Artibonite. Speciaal is dat dit gebeurde zonder één centiem van de Haïtiaanse staat. Het project werd verwezenlijkt tussen 2006 en 2019. De kostprijs bedroeg 17 miljoen gourdes, momenteel betekent dit zo’n 153.000 euro, maar in totaal is het een stuk minder gezien de recente ontwaarding van de gourde.

Het alternatief voor de ‘koumbit’ of de traditionele werkvereniging is dus niet uitgestorven in Haïti. De brug is er het levend bewijs van want ze werd gebouwd met de bijdragen van de bevolking van Ravine-à-Couleuvre. Het project liep over jaren, maar op 28 juni 2019 was het zover en werd de brug ingehuldigd.

Brug over de Ravine-à-Couleuvre in Bayonnais, 3de gemeentelijke sectie van de gemeente Gonaïves

Onder de leiding van een ploeg van ‘Ingenieurs zonder grenzen’ uit de VS, in samenspraak met de vereniging OFCB (Organisatie van de christelijke kracht van Bayonnais) werd de feitelijke bouw gerealiseerd in zeven maanden, ook dankzij nog een ultieme inspanning van 25 gourdes per inwoner.

Actionnel Fleurisma en Wallace Manassé van OFCB zijn uiteraard fier op de brug en leggen hun verwezenlijking in een interview uit. In een eerste periode werden 4.320.971 gourdes verzameld of zo’n 26% van de totale som. In een tweede periode hebben personaliteiten die banden hebben in Bayonnais en mensen uit de diaspora zo’n 12.146.850 gourdes geschonken. De degelijke betonnen brug is 6.30 meter breed en 28 meter lang.

De mensen zullen zich nu vooral in het regenseizoen gemakkelijker kunnen verplaatsen en hun producten naar de nabijgelegen markten kunnen brengen. De organisatie onderstreept dat ze ook al een 4tal kilometer aardeweg aanlegden met hetzelfde objectief.

Uit een artikel van Marc-Evens Lebrun in LOOP (https://www.facebook.com/loophaiti/) van 11 juli 2019, bewerking en vertaling: Rhoddy Petit