Raoul Peck en Yanick Lahens: Haïti in de etalage!

Haïti heeft talent. Haïtianen excelleren! Etiketten die sommige Vlaamse excellenties wat graag op Vlaanderen willen kleven, gelden effectief voor Haïti. Verrassend en verfrissend om het stereotype beeld dat velen hebben van dit armste land van het Noordelijk halfrond bij te stellen. Materieel zeker arm naar onze normen maar cultureel heel rijk ook naar onze normen. Raoul Peck en Yanick Lahens, beide zestigers, legden een prachtig levenstraject af en zijn iconen in hun domeinen, de eerste als filmmaker, de tweede als schrijfster. Bovendien hebben ze naast hun werk ook de moed en de veerkracht om heel kritisch naar de wereld en hun land te kijken.

Raoul Peck (foto Marie Baronet)

Raoul Peck ontvangt een Emmy voor zijn documentaire ‘I’m not your Negro’

Een zoveelste prijs voor de kosmopoliet Raoul Peck, begenadigd kritisch observerend filmmaker (scenarist, realisator, producent), met Haïtiaanse roots en tussen ‘95 en ‘97 ook minister van cultuur in zijn vaderland.

Tijdens de 71ste uitgave van de Emmy Awards, ontving Raoul Peck op zondag 22 september 2019 de Emmy voor uitzonderlijke documentaire over de kunsten en cultuur. Deze onderscheiding voegt zich bij de reeds lange lijst prijzen die Raoul Peck mocht ontvangen.

«I am not Your Negro» kwam uit in 2016 en schetst de strijd van de zwarte Amerikanen voor gelijke burgerrechten. De basis is een onuitgegeven tekst voor het boek “Remember this House” van James Baldwin, dat zich afspeelt tijdens de periode van de moorden op Medgar Evers, Malcolm X et Martin Luther King. De langspeelfilm behaalde veel onderscheidingen en werd genomineerd voor de Oscars 2017 bij de categorie beste documentaire.

De Emmy Awards, sinds 70 jaar uitgereikt door de ‘Academie van televisie kunst en wetenschap’, zijn de prijzen van de Amerikaanse televisie die elk jaar de beste uitzendingen en de beste professionelen eren van de Amerikaanse televisie. In deze lange reeks was dit jaar de Haïtiaanse filmmaker Raoul Peck aan de eer.

De documentaire «I’m not your Negro» had op 26 maart 2018, reeds 26 prijzen en 46 nominaties gekregen. En deze documentaire zal ook in de toekomst nog van zich laten spreken.

Voordien bracht Raoul Peck al meerdere films uit w.o. de zeer gerespecteerde films als ‘Lumunba’ en ‘Le Jeune Karl Marx’. Hij produceerde ook ‘Fatal Assistance’ een documentaire die scherp inzoomt op de geleverde noodhulp na de verschrikkelijke aardbeving van 12 januari 2010.

Meer info:

Yanick Lahens (foto babelio.com)

De Haïtiaanse schrijfster Yanick Lahens ontving de Prix Femina.

Als tegenhanger van de Prix Goncourt die steeds door mannen werd gewonnen, werd de Prix Femina in 1904 ingesteld door het tijdschrift ‘La Vie Heureuse’ dat later werd omgedoopt tot Femina. De Prix Femina-jury bestaat enkel uit vrouwen en beloond meestal romans van vrouwen, maar niet uitsluitend.

In 2014 won Yanick Lahens deze prestigieuze prijs met haar roman ‘Bain de Lune’. Het is het verhaal van een visser die op het strand een gestrand jong meisje vind dat blijkbaar werd aangerand. Wanneer ze haar voorouders gaat aanroepen komt de man een zwaar belast familiaal verleden aan de weet. De Lafleurs en de Mésidors leven in een klein Haïtiaans dorp. De twee clans haten mekaar en toch wanneer Tertulien Mésidor ene Olmène Dorival, kleindochter van een Lafleur ontmoet, is de aantrekkingskracht wederzijds.

Yanick Lahens heeft ruim tien werken uitgegeven. Haar recentste werk is ‘L’Oiseau Parker dans la nuit et autres nouvelles’ en is een novelle, een verrassende en onmogelijke liefdesgeschiedenis. De comédienne Mireille Perrier bracht het verhaal op het festival van Avignon in 2015. Dit verhaal vertelt het dagelijks leven in Haïti, de tragedies, het geweld, de geesteskracht, moedige vrouwen en doorzettende mannen van deze eiland-wereld die van Yanick Lahens steeds een podium krijgt.

Yanick Lahens was ook verbonden aan de Staatsuniversiteit in Port Au Prince en heeft een drukke loopbaan uitgebouwd in sociale en culturele bewegingen en organisaties. Ze is momenteel ook eerste titularis van de leerstoel Monde Francophone aan het College de France. Ze gaf er op 21 maart 2019 haar inhuldigende les.
Bain de lune (roman), Paris, Sabine Wespieser Éditeur, 2014, 280 p. (ISBN 978-2-84805-117-8)

L’Oiseau Parker dans la nuit et autres nouvelles, Paris, Sabine Wespieser Éditeur, 2019, 312 p. (ISBN 978-2-84805-321-9)

Meer info: