De GROOTE OORLOG en de STOEL uit HAÏTI

Het ‘In Flanders Fields Museum’ had het bijzondere idee om in het kader van het herdenkingsweekend 9-11 november 2018 van de GROOTE OORLOG een bijzonder initiatief op te zetten.

Vanuit elk land van waaruit een soldaat naar België kwam meestrijden heeft men een stoel laten overbrengen (met steun van DHL). Elke stoel staat voor een land van waaruit een soldaat naar België kwam en thuis een lege stoel achterliet. Er werden een honderdtal stoelen uit de hele wereld overgebracht en hier geïnstalleerd. De stoel keert niet meer terug naar het land van herkomst, zoals ook de soldaten niet terugkeerden.

Het resultaat van het werk van François Claude.

Er is tot op vandaag ook één Haïtiaanse soldaat bekend die meevocht aan het front van 16 augustus 1916 tot 27 april 1918. Soldaat Joseph Fred WOOLLEY maakte deel uit van het Royal Garrison Artillery en sneuvelde. Hij was geboren in Haïti, West Indies, en woonde in Parijs waar hij een vrouw en kind achterliet.

Ter herdenking van deze aanwezigheid van Haïti in de GROOTE OORLOG zorgden Broederlijk Delen medewerkers in Haïti ervoor dat een prachtige stoel op tijd in Ieper aankwam.

De stoel werd in een week tijd gemaakt door de 66-jarige ambachtsman en meubelmaker François Claude uit in Port-au-Prince.

Behalve de melding dat Haïti ook op een zij het beperkte manier mee aanwezig was in WOI, willen we zeker ook even stilstaan bij de toenmalige situatie in Haïti, en verwijzen naar onderstaande commentaar van Pieter Thys, coöperant in Haïti:

“Tijdens WOI was Haïti zelf bezet door de Verenigde Staten. De bezetting van Haïti door de VS gebeurde officieel vanwege politieke instabiliteit in Haïti (de president werd op straat vermoord door een woedende menigte), maar het leidt geen twijfel dat de VS hier vooral zijn eigen economische en politieke belangen voor ogen had. Ik vermoed dan ook dat Haïtianen die sneuvelden in WOI vochten voor het Amerikaanse leger en niet zozeer omdat Haïti een zijde koos in het conflict. WOI was uiteindelijk een oorlog tussen koloniale machten, en de kolonies en bezette gebieden werden in het conflict meegesleurd, onder andere door het leveren van troepen. De Amerikaanse bezetting van Haïti is een erg bitter hoofdstuk in de geschiedenis van het land. De betekenis van het opsturen van zo’n stoel zal in Haïti ongetwijfeld een heel eigen betekenis krijgen (wat op zich ook interessant is, want het kan tot een publiek debat leiden).”

Meer over de herdenkingsviering in Ieper:

Meer over de Amerikaanse bezetting van Haïti: