Jovenel Moïse vermoord

Vandaag 7 juli, bevestigde Claude Joseph, eerste minister ad interim, met een officieel communiqué de moord op de president Jovenel Moïse omstreeks 1:00 lokale tijd. Zijn gewonde echtgenote wordt verzorgd in het ziekenhuis. Zo vernam Alterpresse.

Jovenel Moïse

Vertaling van het communiqué

Rond 1:00 (7:00 Belgische tijd) in de morgen in de nacht van 6 op 7 juli 2021 drong een groep onbekende individuen, waarvan enkelen Spaanstalig waren, de privéwoning van de president van de republiek binnen en verwondden hem dodelijk. De eerste dame is door kogels verwond en ontvangt de gepaste zorgen in het ziekenhuis.
De eerste minister ad interim veroordeelt deze stoutmoedige, onmenselijke en barbaarse daad en roept samen met het CSPN (Hoge Nationale Politie Raad) de bevolking op tot kalmte. De veiligheidssituatie van het land is onder controle van de nationale politie van Haïti en de gewapende strijdkrachten van Haïti.
Alle maatregelen zijn genomen om de continuïteit van de staat te garanderen en de natie te beschermen.
De democratie en de republiek zullen overwinnen!
Dr. Claude Joseph
Eerste Minister a.i.
Einde

Verklaringen en verdere ontwikkelingen

Dezelfde avond nog gaf Léon Charles, algemeen directeur van de politie, op hetzelfde ogenblik als de eerste minister a.i. een persconferantie waarin hij verklaarde dat 4 vermeende leden van het commando werden gedood en 2 andere aangehouden. Drie politiemensen die werden gegijzeld zijn bevrijd. Onder de politiemensen zouden geen gewonden gevallen zijn. Er wordt nog verder jacht gemaakt op andere leden van het commando, die volgens de autoriteiten vreemde huurlingen zouden zijn. Er is nog veel onduidelijkheid rond de omstandigheden van de moord, maar een onderzoek is opgestart en de eerste minister a.i. beloofde dat recht zal geschieden.
De staat van beleg is ingesteld en een rouwperiode van 14 dagen is afgekondigd voor de overleden president.
Mevrouw Moïse blijkt zwaar verwond en is intussen voor verdere verzorging overgebracht naar Miami.