Haïti: De “Bwa Kale” -beweging, een ongezien ontwaken van de Haïtiaanse bevolking tegenover de bendes, volgens antropoloog Laënnec Hurbon.

Vertaling: Rhoddy Petit / Bron: AlterPresse.

Port-au-Prince, 7 juni 2023

De verzets- en zelfverdedigingsbeweging, waaraan de naam Bwa kale (vertaald: hout slaat – gepeld hout) wordt toegeschreven, om de criminele acties van gewapende bendes tegen te gaan, is een uitbarsting van de bevolking, die de politie wil helpen de bandieten te vinden en te confronteren, analyseert antropoloog Laënnec Hurbon, onderzoeksdirecteur bij het National Center for Scientific Research (CNRS), in een interview met de krant Libération, geraadpleegd door het online bureau AlterPresse.

“Het zijn de Haïtianen zelf die proberen te reageren om er komaf mee te maken,” zei hij, benadrukkend dat deze houding, “volledig nieuw” van zelfverdediging, “moet worden geleid en gecontroleerd.”

“De staat is niet langer de instelling, die zich bezighoudt met veiligheid en respect voor elkaar. De bevolking wordt aan haar lot overgelaten. Het heeft niet de middelen om de relatie tussen mensen te begrijpen. Haïti lijkt afstand te nemen van de rechtsstaat.”

“Ik ben als een vrije gevangene, thuis.”

Zoals de meeste Haïtianen kan professor Hurbon zijn normale gang niet meer gaan en is hij onderworpen aan de bendewetgeving. “Ik ben als een vrije gevangene, thuis.”

Voor de antropoloog is de eerste stap het land uit de criminaliteit halen.

“De prioriteit is om uit de onzekerheid te komen. We kunnen niet zomaar nieuwe verkiezingen houden als de corruptie in volle gang is.”

Naast handelsovereenkomsten, zoals het PetroCaribe-systeem dat Haïti en Venezuela verbond, voordat het aanleiding gaf tot een gigantische fraude, is het vandaag belangrijk om democratie te vestigen, burgerschap te ondersteunen, corruptie te bestrijden en de schade in verband met de schuld van 1825 te compenseren met een recht op herstel, zegt Laënnec Hurbon.

Sinds de lynchpartij, de lynchpartij, op maandag 24 april 2023, in Canapé Vert, van 14 vermeende bandieten, verdacht van het komen versterken van een groep gewapende individuen, die probeerden hun basis op te zetten in Debussy, niet ver van Turgeau, is een beweging van verzet en zelfverdediging ontstaan in Haïti.

In een interview met het AlterPresse/AlterRadio platform, had de Security Working Group (SWG) ook het begin van een maatschappelijk ontwaken verwelkomd.

Meer dan honderd bandieten werden gelyncht als onderdeel van deze doortastende rechtspleging, merkte het National Network for the Defense of Human Rights (RNDDH) op in een rapport van dinsdag 9 mei 2023.

De Verenigde Naties (VN) spreken van zeker 165 lynchpartijen.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN (OHCHR) telde alleen al in april 2023 meer dan 600 doden., in de nieuwe golf van extreem geweld, die verschillende wijken heeft getroffen, in het grootstedelijk gebied van de hoofdstad Port-au-Prince. [MFF EMB RC apr 07/06/2023 11:45]