Crisis: Frakka eist institutionele regelingen om de veiligheid te herstellen en Haïti uit de voedselafhankelijkheid te helpen

Bron: AlterPress / Vertaling: Rhoddy Petit.

P-au-P, 05 jul 2023 [AlterPresse] — In een bericht naar het online agentschap AlterPresse uit Frakka (Fòs refleksyon ak aksyon sou koze kay ak alimantasyon of Kracht onderzoek en actie over huisvesting en voeding) zijn bezorgdheid en vraagt de overheid om institutionele maatregelen te nemen, met het oog op het herstellen van de veiligheid en Haïti uit de voedselafhankelijkheid van het buitenland te halen.

Bron: Agrisud International – Limbé – anti-erosieve aanleg

Nationale wegen die door gewapende bandieten worden belegerd, moeten worden gedeblokkeerd om het vrije verkeer van mensen en goederen te vergemakkelijken, is een dringende aanbeveling van Frakka.

De gangsterisering van het land verhindert boeren om hun voedselproducten vrij op het nationale grondgebied te produceren, te verkopen en te verdelen, hekelt de organisatie.

Al geruime tijd eisen gewapende bendes grote sommen geld van iedereen, maar vooral van handelaren om hen in de gebieden onder hun controle door te laten en dit onder het oog van de autoriteiten.

De situatie van terreur en criminaliteit door gewapende bendes, straffeloos in stand gehouden,  blijft de landbouwproductie in de Artibonite-vallei ernstig hinderen, betreurde landbouwingenieur Jean André Victor, voormalig directeur-generaal van de Artibonite Valley Development Organization (Odva), in een interview met het AlterPresse / AlterRadio-platform in februari 2023.

Frakka hekelt de situatie waarbij burgerlijke en kwaadwillige politici het fenomeen van gangsterisering voeden met de zegen van de Amerikaanse imperialisten, die handel drijven in vuurwapens en munitie.

Frakka dringt er bij nationale en internationale actoren op aan om Haïti te helpen uit zijn voedselafhankelijkheid van andere landen te komen.

“Een verantwoordelijke staat en internationale actoren die Haïti echt willen helpen, moeten het eerst helpen om uit die afhankelijkheid te komen waarin het zich bevindt”, benadrukt Frakka, die oproept tot economische en technische steun voor boeren, zodat ze in betere omstandigheden kunnen werken.

Hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank (WB) brengt het land veel meer honger, ellende en onveiligheid, waarschuwt de Fòs refleksyon ak aksyon sou koze kay ak alimantasyon.

De extreem ernstige voedselsituatie in Haïti is het resultaat van het neoliberale beleid dat sinds de jaren 1980 op het nationale grondgebied van kracht is, betoogt Frakka, wijzend naar donoren zoals het IMF, transnationale bedrijven en Amerikaanse imperialisten als de belangrijkste boosdoeners. De nationale productie is volledig ingestort vanwege dit neoliberale beleid, merkt Frakka op, erop wijzend dat “vandaag ongeveer 80% van de rijst die in het land wordt geconsumeerd uit het buitenland komt”. [MFK EMB RC 05/07/2023 10:15]

Bron Agrisud – Limbe, Haiti