Nieuwe aardbeving in Haïti

Op zaterdag 14 augustus 2021 om 8.29 u. lokale tijd werd het Zuidwesten van Haïti getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.2 op de schaal van Richter. Dit is eigenlijk geen verrassing: de laatste jaren werden er in dat gebied al geregeld lichtere schokken waargenomen. 

Kracht van de aardbeving

Het epicentrum lag op 8 km van Petit Trou de Nippes. De getroffen departementen zijn vooral de drie volgende: het Zuidelijk Departement (met hoofdstad Les Cayes), la Grande Anse (hoofdstad Jérémie) en les Nippes (hoofdstad Miragoane).

De schok werd ook waargenomen in De Dominicaanse Republiek, Porto Rico, Jamaica, de Bahamas en de eilanden Turks en Caicos.

Deze aardbeving is nog sterker dan deze van 12 januari 2010, die toen 7 op de schaal van Richter aanwees. Het aantal menselijke slachtoffers is niet zo hoog als in 2010, omdat het Zuidwesten minder dicht bevolkt is en de mensen hun gedrag bij een dergelijke ramp hebben aangepast.

Epicentrum aardbeving 14-8-2021

Gevolgen

Volgens een mededeling van de Civiele Bescherming op 18 augustus werden er tot nu toe 2.189 doden geteld, van wie 1.832 in het Zuidelijk Departement. In de drie departementen werden daarnaast 12.268 gewonden geteld en werden ongeveer 53.000 woningen vernield en meer dan 77.000 woningen beschadigd. Ingenieurs in dienst van de overheid geven de woningen een teken: groen, geel of rood, naargelang de ernst van de beschadigingen.

Vele publieke en privé-gebouwen, zoals ziekenhuizen, scholen, hotels, kerken, bedrijven zijn vernield of ingestort.

In de genoemde drie departementen zijn 75.000 gezinnen getroffen en 25 gezondheidsstructuren beschadigd.

Tot overmaat van ramp werd de streek in de nacht van 16 op 17 augustus getroffen door de cycloon Grace, wat de reddingsoperaties heeft bemoeilijkt.

Minstens vier bruggen werden beschadigd en op sommige plaatsen werden wegen onberijdbaar door de grondverschuivingen.

Kathedraal St Louis in Jérémie
Kerk Heilig Hart in Les Cayes
Grondverschuiving

Hulp

Volgens eerste minister Ariel Henry moet de coördinatie van de hulp gebeuren door de Civiele Bescherming. De heropbouw moet volgens hem gesuperviseerd worden door de Centrale Staat en gecoördineerd door de Regionale Directies.

Het Amerikaanse ontwikkelingsagentschap USAID heeft de zending van een gespecialiseerde ploeg van 62 personen met het nodige materiaal aangekondigd.

Cuba biedt al medische hulp aan in de getroffen gebieden.

Andere landen hebben hulp beloofd.

Civiele Bescherming zoekt overlevenden

Bron: alterpresse.org