FOKAL: Solidariteit

Bron: https://fokal.org/index.php/nouvel-fokal/31-nos-programmes/1678-solidarite

Samenvattend vertaald door René Haentjens

Een nieuwe ramp voor het land: een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter trof drie departementen van het zuidwesten van Haïti: Nippes, Sud en Grand Anse. Ze werd gevoeld tot in Port-au-Prince en bracht de tragische momenten van elf jaar geleden in herinnering, tijdens de aardbeving van 12 januari 2010. De aardbeving van 14 augustus 2021 heeft aanzienlijke verwoesting veroorzaakt, in bijna alle steden van de drie departementen, ook in de gemeenschappelijke voorzieningen, zodat duizenden toch al precaire gezinnen nu in extreme nood verkeren.

Het opleidingscentrum van het Institut National de Raisin d’Haïti (INARH) – foto van Réginald Louissaint.

Het INARH gaf de bevolking van het gebied opleiding in onderwijs, milieu en landbouw. Elk jaar volgen ongeveer 100 jongeren er een opleiding.

Na de eerste emoties moest er gereageerd worden: nagaan of familieleden, vrienden, partners, collega’s de tragedie hebben overleefd en contact opnemen met alle boerenorganisaties in de regio waarmee FOKAL al enkele jaren samenwerkt om hun levensomstandigheden te verbeteren en voedselonzekerheid te vermijden.

De gemeenschapsbibliotheek van Chardonnières (BCC), opgericht op 2 december 2002, ze telde 3.132 boeken – foto van Reginald Louissaint.

De verzamelde informatie doet pijn. Op veel plaatsen zijn er doden, vermisten en families die alles verloren hebben. Al deze plattelands- en stedelijke gemeenschappen moeten we ons medeleven betuigen voor de geleden verliezen, vooral in mensenlevens.

We spreken ook onze solidariteit uit met onze partnerorganisaties. In de komende dagen zoals in het verleden, in tijden van rampspoed, met respect voor de intelligentie en waardigheid van hun leden, mannen en vrouwen, zwaar getroffen, maar in staat om deze nieuwe beproeving moedig te overwinnen.

We groeten en danken al diegenen die gul hebben bijgedragen via Ayiti Demen en dit blijven doen, zodat we boerenorganisaties, solidariteitsfondsen, kleine sociale en solidariteitsondernemingen, verenigingen van jongeren kunnen helpen, ondersteunen en begeleiden, zodat ze de middelen hebben om zelf bepalen wat de beste weg is om het werk en de hoop te hervatten. Gezien de kwetsbaarheid van onze omgeving zullen interventies ook gemeenschappen in staat moeten stellen hun capaciteiten te versterken om autonoom op te treden bij rampen.


De kritiek op de hulpverlening na de aardbeving van 2010 doet ons kiezen om hulp te verlenen via stevige lokale organisaties zoals Fokal, https://fokal.org/, ook beschreven in https://fr.wikipedia.org/wiki/FOKAL.

Wil je doneren via FOKAL? https://secure.givelively.org/donate/ayiti-demen/fokal-haiti-relief-support-for-organizations-in-the-southern-peninsula-of-haiti

Ook Belgische solidariteitsorganisaties, zogenoemde 4depijlers, die reeds jaren in Haïti werkzaam zijn, kunnen via hun lokale medewerkers aan de eerste dringendste noden werken: