Triest nieuws

Auteur: Rhoddy Petit  13 september 2022

Johan Verstraete is niet meer. De nog te vaak genadeloze ziekte heeft hem geveld. Johan stond in 2000 mee aan de wieg van ons gedrukt Lambi-tijdschrift en was een geestdriftige mederedacteur. Het was een samengaan van de bestaande publicaties Ayiti Nouvèl, Storing, Bon Nouvèl en Hart voor Haïti.

Johan verzorgde de relatie met Colette Lespinasse zodat we ook vaak uit eerste bron een kroongetuige in ons nummer aan het woord konden laten. Toenmalig Protos VZW ging dan op een bepaald moment 100% voor water in zijn educatiewerk in het Noorden en Johan ging daar dan 200% voor. Zo werden onze ontmoetingen en samenwerkingen sporadisch. Enthousiaste, creatieve en immer zoekende medestrijder, je laat ons veel mooie herinneringen na! Ook onderstaand ‘In memoriam’ van Join For Water getuigt daarvan. Veel sterkte aan de familie, ex-collega’s en vrienden!

In memoriam: Johan Verstraete

Op 24 augustus is onze lieve ex-collega Johan Verstraete heengegaan. In 2016 zwaaiden we hem uit voor zijn pensioen, na een jarenlange inzet voor onze organisatie. We verliezen een boegbeeld in de ontwikkelingssamenwerking, een graag geziene man in Gent en omstreken. Johan inspireerde jong en oud met zijn verhalen, anekdotes en weetjes. Een waterambassadeur, steeds geweldig enthousiast. En ongelooflijk attent … een collega van goud.

Johan, je hebt het fantastisch gedaan! Je vrijwilligerswerk in Bolivia voor de armen en verdrukten. Je werk bij de Europese koepel van de vakbonden en je inzet voor de belangen van werknemers. Je liefde en zorg voor je vrouw Greet, ook in moeilijke tijden. Je verbindend werk tussen de Haïtiaanse en Vlaamse gemeenschap. Je waterambassadeurschap in Gent en bij uitbreiding in heel Vlaanderen. Je activisme, in Johannesburg, in Istanboel, in Brussel, ja overal, om drinkwater als mensenrecht erkend te krijgen. Je inzet voor het Jongerenwaterparlement, onder meer in Frankrijk en Zuid-Korea. Je gastvrijheid, vriendelijkheid en zorgzame begeleiding van nieuwe collega’s, je aanstekelijk enthousiasme, je onstuimige gedrevenheid en begeestering als je over water sprak. Het was een plezier om met je samen te werken.

Bedankt voor alles Johan, wees fier op wat je allemaal gepresteerd heb. Je hebt meer dan één steen verlegd in de rivier en de vele warme reacties die we uit de hele wereld krijgen bewijzen hoeveel harten je hebt geraakt. Geniet nu van welverdiende rust.

Je collega’s en vrienden bij Join For Water

Bron: https://joinforwater.ngo/news/in-memoriam-johan-verstraete/