Editoriaal december 2018

Volgens de VN Human Development Index ofte Menselijke Ontwikkelingsindex, een ruimere interpretatie van ontwikkeling van een land dan de weergave van het Bruto Nationaal Product dat louter op de economie is gebaseerd, boert Haïti achteruit. Zeer onrustwekkend, het doet mij denken aan het begrip ‘en voie d’haïtisation’ of ‘in haïtianisering’ uit de jaren ’70 en ’80 waarmee achteruitgang van een land werd aangeduid en vele landen gingen toen door een helse schuldencrisis. Voor Haïti is achteruitgang dus helaas geen nieuw fenomeen. De oorzaken ervan zijn nog veelvuldiger en complexer dan de elementen die alvast in onze traditionele rubriek ‘actueel’ aan bod komen.

In Canaan; ver weg van de stad, (moesten) tienduizenden mensen zich hervestigen na die rampzalige 12 januari 2010. Op dit stuk land van hoop, nochtans aan de droge zijde van de bergketen en overgeleverd aan de ongenadige zon, blijkt de mens veerkrachtig genoeg om kleine initiatieven in alle eenvoud en tastbare solidariteit te laten groeien met perspectief op beter samenleven.

Wynne Farm, is één van die vele typische één mans of één vrouwsinitiatieven, die het zeer goed menen met de mens in/en de natuur. In al die jaren slaagden de erfgenamen erin dit domein te handhaven, te beschermen en de natuur te helpen zich te ontwikkelen tot een paradijsje. Een voorbeeld van “als de goede omstandigheden geschapen worden” er ook veel kan in Haïti. Dat zo’n domein, ook belangrijk inzake drinkwaterhuishouding, nog steeds moet vrezen zijn grond te verliezen aan oplichters, zegt veel over de huidige context.

Michèle Pierre-Louis werkte decennialang voor een democratische, rechtvaardige en solidaire maatschappij. Zij is een sterkhoudster uit het Haïtiaanse middenveld, die ook als politiek onafhankelijke gevraagd werd om posten als minister en eerste minister van Haïti op te nemen. Onze koning huldigde haar terecht met de onderscheiding van Officier in de Orde van Leopold. Hopelijk mag zij nog lang bron van inspiratie zijn.

FINADO VZW werkt intussen 20 jaar in Haïti en we zijn blij dat ze zichzelf en hun werking in deze nieuwsbrief voorstellen. Ze doen dat aan de hand van de SDG’s, de duurzame ontwikkelingsdoelen, waar we allemaal toe uitgenodigd worden om ze samen wereldwijd te realiseren. De SDG’s op deze manier leren kennen is alvast een goed start.

100 Jaar is de Groote Oorlog voorbij, symbolisch voor elk land waaruit soldaten sneuvelden in de Westhoek, werd een stoel gestuurd. Honderd nationaliteiten streden mee en lieten het leven. En ja, ook uit Haïti, werd een stoel gestuurd.

Tenslotte zijn we er niet weinig fier op dat deze decembernieuwsbrief de eerste is die we je kunnen toesturen vanuit onze spiksplinternieuwe VHO-website. Daarmee laten we de website-kwellingen hopelijk voor lange tijd achter ons. Bedankt René! Laat ons weten wat je ervan denkt en help ons mee verbeteren. Tot de volgende!