Editoriaal maart 2021

Heb jij begin dit jaar nog eens gedacht aan die enorme aardbeving van 12 januari 2010? Is Haïti sindsdien, 11 jaar later, uit het puin herrezen vraagt journaliste Colette Lespinasse zich af. Haar bijdrage is zeer verhelderend. René vertaalde, pink gerust een traan weg, dat verdriet en die onmacht komen die tienduizenden onnodige slachtoffers wel toe.

Verdient het Haïtiaanse volk de leiders die het momenteel heeft? Helemaal niet, al in de zomer van 2018 toen het Hooggerechtshof voor Rekeningen en Administratieve Geschillen (CSCCA) met het vernietigende Petrocaribe-rapport kwam aanzetten dat miljarden dollars verduistering bloot legde, fraude tot in ’s lands hoogste regeringskringen, wilde het volk deze regering absoluut weg. Er waren maanden van dag aan dag protestmarsen, stakingen, pèyi lòk of land op slot, maar de regering bleef. En de schatkist, die bleef leeg! En om dit schrikwekkend status quo te bewaren treft het Haïtiaans presidentschap alle voorbereidingen om zijn dictatorschap te installeren. De onvoorstelbare lamlendigheid bij de kernlanden die Haïti uit de armoede dienen te trekken en op het spoor van democratisch goed bestuur moeten zetten, maken zich medeplichtig aan de langzame wurging van een gans volk. En de Verenigde Naties dan? Zij gaan mee in het duivels plan van Jovenel Moïse en zijn broodheren. Gelukkig is er het geëngageerd middenveld… zij vormen deze dagen de “Parels van de Antillen”. Twaalf eminente organisaties wijzen mevrouw Helen Meagher La Lime, de vertegenwoordigster van de secretaris generaal van de VN in Haïti met de grondwetsartikels in de hand op de ongerijmdheden van haar handelen. Valerie vertaalde de open brief voor je.

In dit actueel van maart zet Bart de feiten van afgelopen maanden op een rij, de ontwikkeling van een drama waarvan de laatste bedrijven nog niet geschreven zijn, maar waarvan de richting duidelijk is aangegeven. Gelukkig is er de actie Stop Silence Haïti, een internationaal middenveldinitiatief dat het medeplichtig stilzwijgen wil doorbreken! Op 3 maart was er in de namiddag een webinar met vier eminente geëngageerde vertegenwoordigsters uit Haïtiaanse middenveldorganisaties, die hun licht lieten schijnen over de huidige toestand. Bij actueel geven we de link mee naar de opname.

Guy legt uit wat met Savane Diane in de Artibonitestreek staat te gebeuren. Een industriële zone kadert helemaal binnen het ‘Haïti is open voor zaken’ thema, een aanpak die enkel zij die al veel hebben wat oplevert. De boerenfamilies worden van hun velden gejaagd en moeten het maar uitzoeken, zowat het omgekeerde van wat je van een overheid in een grondwettelijke democratie kunt verwachten. SOFA, een strijdvaardige vrouwenorganisatie, heeft zich alvast dwars gelegd.

Intussen zijn het uiteraard geen rimpeloze tijden voor het onderwijs in Haïti. Covid-19 sloot scholen, pèyi lòk of gesloten land maakte verplaatsingen van de leerlingen en studenten soms onmogelijk. Benoît Michaux schreef een bijdrage over het onderwijs voor PlateformeHaïti.be, onze Waalse collega’s en Paul vertaalde.

Eerder zetten we de vertaling van een bijdrage van Julien Deroy op de website. Een schreeuw om gerechtigheid voor een volk, wiens meest geëngageerde en toegewijde mensen zomaar vermoord worden als obstakels voor misdadig gedrag, de omgekeerde wereld. Philippe Ducobu van de organisatie Pèp Lib (Vrij Volk) vertaalde.

Ook een overlijdensbericht van Lieven Laga, CICM, levenslang geëngageerd in Haïti in zeer afgelegen gemeenschappen, plaatsten we reeds op de site. Hierbij willen we onze deelneming overmaken aan zijn familie en congregatie.