Evolutie van Covid-19 en vaccinatie in Haïti

Na een jaar betrekkelijke windstilte slaat het corona-virus weer toe in Haïti. Deze tweede golf blijkt ernstiger te zijn dan de eerste golf waarvan de piek in juni vorig jaar viel. De Britse en Braziliaanse varianten verspreiden zich op dit ogenblik. De intensive-care-bedden in de ziekhuizen zijn bezet; er is een gebrek aan zuurstof; er zijn nog geen vaccins beschikbaar. Een aantal bekende figuren zijn overleden ten gevolge van de besmetting. Dat het Sint Lucas – ziekenhuis in Tabarre veel zusters ontvangt uit Rivière Froide, bewijst dat het virus ook in de volkswijken woedt.

Een vaccin voor Haiti

De Haïtiaanse de facto regering van Jovenel Moïse heeft uiteindelijk het gebruik van het AstraZeneca-vaccin goedgekeurd. Uit bezorgdheid over de vermeende schadelijke nevenwerkingen, meer bepaald de vorming van bloedklonters, had zij de goedkeuring uitgesteld.

Haïti zal op 14 juni 130.000 dosissen ontvangen van de GAVI. De GAVI is een vaccin-alliantie die medebestuurder is van COVAX, een platform gesteund door de VN, dat vaccins moet leveren aan armere landen. Haïti maakt deel uit van 10 Amerikaanse landen die in aanmerking komen voor gratis vaccins voor 20 % van zijn bevolking, wat betekent dat Haïti meer dan 2 miljoen vaccins zou kunnen ontvangen.

Haïti is het laatste land in Latijns-Amerika en de Caraïben dat overgaat tot vaccinatie. Cuba maakt geen deel uit van COVAX en ontwikkelt zijn eigen vaccin. Dit is nog in een testfase.

De Dominicaanse Republiek ontving op 6 april 2021 al een eerste levering van 91.200 AstraZeneca-vaccins.

Eerste vaccins Dominicaanse Republiek

De vaccins voor Haïti worden vervaardigd door het Serum Institute in India. De Indische regering voerde echter een exportstop van het AstraZeneca-vaccin in om de eigen bevolking voorrang te geven. India wordt nu door COVAX onder druk gezet om de beloofde vaccins te leveren.

Internationale hulp

Haïti is niet klaar om de toenemende stroom corona-patiënten op te vangen. Er is zowel nood aan opvangruimte als aan medisch materieel en zuurstof.

Het Sint Lucas- ziekenhuis in Tabarre heeft het aantal bedden voor besmette patiënten uitgebreid van 25 tot 115. Tot einde mei kon het ziekenhuis de factuur van zuurstof betalen dankzij giften, waaronder leveringen van het Haïtiaanse Ministerie van Volksgezondheid, UNICEF en GHESKIO.

COVID-afdeling Sint Lucas Tabarre 1
COVID-afdeling Sint Lucas Tabarre 2

De zuurstofapparaten, waarover het ziekenhuis beschikt, voldoen echter niet voor ernstig zieke patiënten. In mei bedroeg de zuurstoffactuur meer dan 62.000 USD. Om 90 patiënten gedurende 105 dagen met zuurstof te behandelen, loopt de factuur op tot 718.000 USD. De prijzen van zuurstof zijn gestegen met 80 %.

Volgens Pater Rick Frechette, oprichter van de Sint Lucas-stichting, zouden de gangs in Port-au-Prince zich tegenwoordig ook interesseren voor de zuurstofproductie, gezien de winsten die daarmee gepaard gaan.

Op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid kocht UNICEF 1.600 zuurstofflessen, waarvan er 300 onmiddellijk werden verdeeld onder het Staatsziekenhuis in Delmas 2, het St. Lucas-ziekenhuis en het Universitair Ziekenhuis van Mirebalais. UNICEF schonk ook een generator aan de overheid om te helpen bij de zuurstofproductie.

Volgens het Ministerie van Volksgezondheid zijn er In het hele land slechts tussen 200 en 240 bedden voor COVID-patiënten. Om veiligheidsredenen houdt het Ministerie de locaties geheim. Artsen zonder Grenzen sloot zijn COVID-centrum met 45 bedden in Drouillard vorig jaar omdat er heel weinig patiënten kwamen. AZG ondersteunt momenteel wel de zorg in andere voorzieningen met beschermmateriaal en zuurstof, maar heeft nog niet beslist zijn centrum te heropenen. Stigmatisering blijft veel druk op besmette personen leggen. Bovendien moeten zorgverleners en patiënten in dergelijk centrum goed worden beschermd tegen aanvallen van tegenstanders die uit vrees voor besmetting het centrum niet in hun buurt willen.

Maatregelen

Volgens het Ministerie van Volksgezondheid waren er op 31/5/2021 15.282 besmettingen geregistreerd.

Verspreiding COVID op 31/5/2021

De facto president Jovenel Moïse stelde om gezondheidsredenen een avondklok in van 22.00 u. tot 5.00 u. vanaf 22 mei. De scholen sluiten op 11 juni, maar de examens gaan wel door. Afstudeer-feesten in de scholen zijn verboden.

Hij drong ook aan bij het Ministerie van Financiën om de achterstallige lonen van het medisch personeel te betalen.

De bevolking wordt gevraagd een masker te dragen op het openbaar vervoer en openbare plaatsen, wanneer nodig de handen te wassen en afstand te bewaren.

De bevolking, die geen toegang heeft tot de moderne geneeskunde, wendt zich noodgedwongen tot de traditionele geneeskunde. Zo neemt men aan dat thee van de asowosi (bittermeloen) het coronavirus kan bestrijden.

Asowosi (bittermeloen)

Bronnen