De Russische invasie kan de Haïtiaanse economie zwaar treffen

Auteur: Thomas Lalime, vertaald en samengevat door Guy Clymans

Vrijdagavond 4 maart 2022 bedroeg de prijs van een vat Brent-olie in Londen 118,11 USD. Het was van augustus 2008 geleden dat de prijs van een vat ruwe olie zo hoog was. Deze prijsexplosie is vooral te wijten aan de stopzetting van de Russische export. Zelfs met de verkoop vanuit andere markten of vanuit de strategische Amerikaanse stocks, zal de prijs van een vat olie waarschijnlijk hoger blijven dan 100 USD, zo de oorlog voortduurt.

Haïti zal hierdoor zwaar worden getroffen. Sinds de laatste prijsverhoging aan de pomp van 10 december 2021 is de ruwe olie meer dan de helft duurder geworden. De Haïtiaanse regering heeft maar twee keuzes: ofwel opnieuw de prijs aan de pomp verhogen, ofwel opnieuw de prijs aan de pomp subsidiëren, temeer daar de waarde van de Haïtiaanse gourde verder is gedaald tijdens deze periode. Beide opties zouden de inflatie verhogen en de koopkracht van de huishoudens verminderen.

Naast de prijsstijgingen van de brandstof gaan ook de prijzen van graan, maïs en meststoffen de hoogte in. Oekraïne en Rusland zijn wereldspelers voor de productie hiervan. Sinds de invasie van Oekraïne door Rusland op 2 maart 2022 is de maïsprijs gestegen met meer dan 15 %, de graanprijs met meer dan 25 % en de gasprijs nog hoger.

Graan en maïs zijn vervangers van rijst. Een prijsverhoging van de eersten kan een prijsverhoging van de laatste veroorzaken. Niet alleen het brood wordt duurder, ook de vleesprijs stijgt wegens de hogere prijs van veevoeder.

Daar Haïti het merendeel van zijn geconsumeerde producten invoert, zal het ook de wereldwijde inflatie overnemen. Het Haïtiaanse Instituut van Statistiek en Informatica (IHSI) heeft de consumptieprijsindex voor de maand januari 2022 gepubliceerd. De globale inflatie bedraagt 24 %, terwijl de inflatie van de import 33 % bedraagt en deze van de lokale productie 19.1 %. De Haïtiaanse huishoudens worden dus zwaar getroffen door de stijging van de producten op de internationale markt.

Ook meststoffen kenden een prijsstijging ten gevolge van de Russische invasie. Meststoffen worden veel gebruikt in de vallei van de Artibonite. Een prijsstijging van mest op de internationale markt heeft gevolgen voor de productie van rijst en andere voedingsmiddelen. De wereld is een dorp geworden. Economische sancties tegen Rusland zijn een tweesnijdend zwaard; zij treffen de hele wereldeconomie.

Bovendien steeg de granenprijs al vóór de Russische invasie. Volgens de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) kenden voedingsmiddelen al een maandelijkse inflatie van 3.9 % in februari 2022 en een jaarlijkse inflatie van 24.1 %. Dit is een nieuw record; het vorige dateert van februari 2011.

De prijsstijgingen zijn niet alleen te wijten aan de oorlog rond de Zwarte Zee; er is ook onzekerheid over de maïsexport uit Argentinië en Brazilië.

Bronnen: https://lenouvelliste.com/article/234554/linvasion-russe-peut-affecter-severement-leconomie-haitienne ; https://ihsi.ayiti.digital/bulletins